Нова дума

Плащане в брой – само до 2500 евро

22 ноември 2012

От понеделник, 19 ноември, в Испания влезе в сила забраната да се плащат в брой суми от и над 2500 евро, ако поне една от страните е фирма или autónomo (например, когато правим ремонт у дома и т.н.). При установени нарушения ще се плащат „солени” глоби.

Нововъведението е част от новия закон за борба срещу данъчните измами, който (с изключение на тази мярка) е в сила от 31 октомври т.г. Малкият бизнес получи 20 дни отсрочка, за да се адаптира към промяната, която е част от мерките на испанската държава за борба със сивата икономика.   

Ограничението важи не само при сделки между две фирми, еднолични търговци или хора със свободни професии (преводачи, уебдизайнери и т. н.), но и когато едната страна е частно лице. Изключение са само чужденците без данъчна регистрация в Испания (т.нар. particulares no residentes) – в тези случаи ограничението е до 15 000 евро, за да не се ощетят приходите, които носи испанският туризъм.

За нарушение се смята и разделянето на плащането на части, които се „вместват” в ограничението. 

Глобата е в размер на 25% от сумата. Например, ако сделката е на стойност 10 000 евро, санкцията ще бъде 2500 евро, които се поделят между двете страни. Това обаче не пречи на данъчните власти да изискат цялата глоба само от продавача или купувача.

 

Целият тект е публикуван в брой 465 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: