Нова дума

Испания ще удължи извънредното положение с 15 дни

zoom Испания ще удължи извънредното положение с 15 дни

22 март 2020

Испанският премиер Педро Санчес ще поиска от Конгреса на депутатите да одобри удължаване на извънредното положение в страната с още 15 дни. По този начин рестриктивните мерки ще продължат до 11 април.

Информацията е от среща с видеоконферентна връзка между Санчес и лидерите на испанските автономни области. Очаква се мярката да бъде одобрена.

Това означава, че блокадата в страната ще продължи и през цялата Страстна седмица преди католическия Великден, който е на 12 април.

Припомняме, кабинетът обяви извънредно положение на 14 март, като то влезе в сила от следващия ден и се предвиждаше да е с продължителност 15 дни (до 29 март).

За да може да го удължи, правителството трябва да получи одобрението на Конгреса на депутатите, след като основните политически сили от опозицията заявиха, че ще подкрепят мярката. Предвижда се дебатът в парламента по този въпрос да се проведе на 25 март.

В страната вече има над 28 500 потвърдени случая (по последни данни на министерството на здравеопазването), починалите са 1720. Само в Мадрид са 1021 от тях. Заразени са най-малко 3500 души от медицинския персонал.

Страната се опасява, че пикът още не е настъпил, а снощи премиерът Санчес се обърна към гражданите с предупреждението, че най-лошото предстои и следващата седмица ще е критична.

Страната мобилизира ресурси от здравната система – включително с национализация на болници, – и е наела 52 хил. здравни работници в различните автономни области, тъй като персоналът вече изнемогва при новите случаи.

Припомняме, че заради пандемията живеещите в страната могат да напускат домовете си само за да отидат на работа, до магазина за хранителни стоки или до аптеката.

Преустановени са учебните занятия в цялата страна. Затворени са и повечето от търговските обекти, с изключение само на тези, предлагащи услуги от първа необходимост.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: