Нова дума

Испания затваря сухопътните си граници

zoom Испания затваря сухопътните си граници

16 март 2020

Испания се присъедини към държавите в Европейския съюз, затворили сухопътните си граници заради коронавируса. Забрана за влизане в страната се въвежда не само за хора от държави извън ЕС, но и за всички, които не са испанци или резиденти в страната.

„Решихме да възстановим контрола на испанските гранични пунктове. От 00.00 ч. тази нощ само испанци и жители на Испания, трансгранични работници и тези, които докажат необратими и извънредни причини за посещение на страната ще могат да пресичат сухопътните ни граници“, съобщи министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка.

Ограниченията за влизане на национална територия няма да окажат влияние върху превоза на стоки и товари, „за да се гарантира непрекъснатостта на икономическата дейност и да се запази веригата на доставки“, поясни той. Националната полиция, Гражданската гвардия, автономните полиции Ertzaina, Foral Police и Mossos d'Esquadra, както и членовете на въоръжените сили ще бъдат включени в контрола на сухопътните граници.

Решението за затваряне на границите означава спиране на Шенгенския договор за свободното движение на граждани в подписалите го страни. В този смисъл министърът подробно уточни, че мярката е взета съгласно член 28 от Кодекса на шенгенските граници, който позволява временно възстановяване на контрола по вътрешните граници в ситуации като настоящата. Границите по суша с Гибралтар и Андора обаче остават отворени.

Тази мярка „е приета в координация с партньорите на ЕС“. В тази връзка Фернандо Гранде-Марласка припомни, че подобни мерки, приети за същата цел от други държави-членки и от трети страни, „пряко или косвено водят до сериозни ограничения на мобилността на самата територия на ЕС“.

Министърът не изключи възможността за затваряне на въздушни и морски граници, въпреки че за момента те остават отворени.

Днес Еврокомисията предложи първоначална 30-дневна забрана чужденци да влизат в Европейския съюз.Изключения ще се правят за постоянно живеещи в ЕС чужди граждани, роднини на европейски граждани, дипломатите, лекари и учени, които работят по кризата с коронавируса. Мярката трябва да бъде одобрена от Европейския съвет - правителствата на ЕС-27.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: