Нова дума

Свикнали да бъдат по улиците, испанците се адаптират към изолацията

zoom Свикнали да бъдат по улиците, испанците се адаптират към изолацията

16 март 2020

Концерти и бинго игри по прозорците, аперитиви чрез видеовръзка: испанците, свикнали да бъдат по улиците, правят опити да възприемат философски изолацията, наложена им като мярка срещу разпространението на коронавируса.

В Испания, която е втората най-засегната европейска страна след Италия, заразените от снощи са над 8700 души при 7753 случая в неделя вечерта. Смъртните случаи са повече от 290.

Изправено пред бързото разпространение на вируса, правителството на социалиста Педро Санчес обяви в събота извънредно положение и забрани на испанците да излизат от домовете си освен по наложителни причини като отиване на работа и купуване на храна. Една безпрецедентна ситуация, която ще продължи най-малко две седмици.

„Обожавам да ходя на разходка. Личният лекар ми казва, че това е много добре за човек на моята възраст. Няма да е лесно две седмици да си стоя у дома, но всички трябва да го направим“, казва Антонио Мартин от Барселона, Североизточна Испания, излязъл да си купи вестник - единственото му излизане за целия ден.

Силите на реда прилагаха забраната в част от кварталите на Мадрид, като предупреждаваха минувачите, че е забранено да се разхождат. Общинската полиция дори използва дронове с високоговорители, за да приканва ходещите по улиците да си стоят у дома.

„Най-трудно се справям с психологическата страна на нещата“, признава Мириам Бургес, 41-годишна журналистка, намираща се под карантина в апартамента си в Източен Мадрид заедно със съпруга си и двете си дъщери на 5 и 10 години.

„Засега момичетата са спокойни, но ще видим как ще е след няколко дни. Ако на възрастните им писва, не мога да си представя как ще се чувстват те“, казва тя.

Момичетата не ходят на училище от сряда и всеки ден получават уроците си онлайн. Техният учител им изпраща гимнастически упражнения и хореографии, „за да се поддържат във форма“, разказва Бургес.

Мария Москера, 40-годишна административна служителка в сферата на здравеопазването, се опитва да води „нормален живот“ с приятеля си и дъщеря си. „Пием си аперитива у дома, в събота си направихме романтична вечеря, направихме се хубави, запалихме свещи, сякаш се срещаме в бара“, разказва тя.

Седемгодишната й дъщеря поплакала малко в началото, защото искала да излезе да си играе с приятели. „Щом й обяснихме обаче, тя го възприе нормално, казахме й, че можем да се възползваме от ситуацията, за да правим неща заедно, да се отдадем на креативни дейности“, добавя Мария, която прави йога и „за първи път“ приготвя хляб в дома си в Сан Лоренсо дел Ескориал, близо до Мадрид.

Изолацията провокира появата на множество оригинални идеи, отбелязани с #YoMeQuedoEnCasa („Оставам си у дома“). Както и в Италия, музиканти изпращат онлайн покани за „концерти“ през прозорците на жилищата им, а професионалните спортисти дават съвети за упражнения в домашни условия.

В Севиля, Южна Испания, група съседи играят бинго от балконите си, както става ясно от видеозапис, станал доста популярен в социалните мрежи. Групи приятели се срещат на по бира чрез видеовръзка.

Музеи като „Прадо“ в Мадрид предлагат онлайн посещения, театралните дейци правят онлайн представления, а платформите за филми и сериали предлагат безплатен достъп до съдържанието си.

Тази полукарантина провокира и инициативи на солидарност.

„Предлагам безплатно да напазарувам или да отида до аптеката да потърся лекарства за възрастни хора, които са най-уязвими пред коронавируса, и за инвалиди“, пише в една от многото обяви във "Фейсбук" с ключови думи #YoTeHagoLaCompra („Да ти напазарувам“).

Франс прес/БТА

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: