Нова дума

Какви са санкциите, ако не спазваме забраните за излизане от дома и придвижване на територията на Испания

zoom Какви са санкциите, ако не спазваме забраните за излизане от дома и придвижване на територията на Испания

15 март 2020

Глоба от 100 евро до 1 година затвор са предвидените санкции за жителтие на Испания, които не спазват забраните, установени в рамките на обявеното заради коронавируса извънредно положение. На такива подлежат хора, които „сериозно се противопоставят или не се подчинят на властите или техните агенти в упражняване на функциите им”. Това е записано в документ, разпространен сред полицаите и властите в страната. Макар все още да не е официален, той описва възможните ситуации, които могат да възникнат, докато е в сила кралското постановление от 14 март. Според източници на El País от полицията, инструкцията на Министерството на вътрешните работи към агентите е да прилагат тези санкции с „пропорционалност”. „Ако спортувате на улицата, полицията ще ви каже да се приберете у дома си. Глоба ще бъде наложена, ако откажете да го направите“, обяснява изданието. Днес, например, Гражданската гвардия и Мосос де Ескуадра вече са наложили първите глоби на хора, излезли с велосипеди в областите Мадрид и Каталуния.

Документът, до който El País е имал достъп, се позовава на четири законови разпоредби. Първо, Законът за гражданската сигурност, известен още като ley mordaza. От него се включват леките санкции, като глоба от 100 до 600 евро за тези, които премахват „огради, ленти или други неподвижни или подвижни елементи, поставени от Силите за сигурност и органите на реда за ограничаване на периметъра на сигурност“. Тези глоби могат да достигнат до 30 000 евро, ако бъде проявено неподчинение или съпротива срещу агентите, „както и отказ да се идентифицират при поискване” или ако бъдат предоставени „неверни или неточни данни”.

Вторият е Законът за общественото здраве от 2011 г., който установява глоби в размер от 3001 евро до 60 000 за тези, които имат „поведение или пропуски, които могат да доведат до риск или сериозна вреда за здравето на населението”. Тези санкции могат да стигнат до 600 000 евро, в случай че получените инструкции са „многократно“ нарушени или не се изпълнява изискване на властите, което би довело до сериозни последствия за здравето на населението.

Законът от 2015 г. на Националната система за гражданска защита е третият приложим документ. Той обуславя глоби от 1501 евро до 30 000 евро за нарушения, които се считат за сериозни за „неспазване на заповеди, забрани, инструкции или изисквания“ на органа, както и в случай на несъдействие на „службите за наблюдение и защита на публични или частни компании”. Тези санкции биха нараснали до 600 000 евро, ако се счита, че това отношение предполага „особена опасност или значение за безопасността на хората или имуществото”.

Четвъртият закон е Наказателният кодекс – и по-специално неговия член 556. Според него тези, които се противопоставят или сериозно „не се подчиняват“ на органите на реда ще бъдат наказани със затвор между три месеца и една година.

Полицаите обаче са задължени да изпращат подробен доклад на subdelegaciones del Gobierno за всяка една ситуация, довела до санкции, който – по възможност – да бъде придружен със снимки от случилото се.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: