Нова дума

Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

zoom Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

8 януари 2020

Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания. Днес лидерът на Социалистическата партия се закле пред крал Фелипе VI, след като вчера получи вот на доверие в парламента за съставяне на правителство.

Санчес заема премиерския пост, след като беше подкрепен от своята партия, от лявата Подемос, с която ще състави коалиционно правителство, както и от баската PNV, Мас Паис, Компромис, Нуева Канариас, Теруел Ексисте и BNG.

Той се закле да спазва Конституцията по време на церемония в кралския дворец „Сарсуела“. Той беше подкрепен от парламента във втория кръг от гласуването със 167 гласа „за“ и 165 „против“. След година, в която жителите на страната отидоха до урните два пъти, той бе утвърден от депутатите от втория опит, а при неуспех се очертаваше риск от трети избори за година.

Второто гласуване в парламента можеше да стане с просто мнозинство и това улесни процедурата. За разлика от предишния път, когато Санчес управляваше сам с по-малко от една трета от депутатските места (Санчес за пръв път дойде на власт през лятото на 2018 г. след оставката на консерватора Мариано Рахой, а не след избори), коалиционният му партньор сега, крайнолявата Унидас подемос, издейства обещания за повишаване на данъците за богатите и отмяна на трудови реформи, прокарани от Рахой. В програмата са още повишаване на минималната заплата, регулации, свързани с наемите, и диалог за бъдещето на Каталуня.

С подобно мнозинство в парламента прокарването на закони вероятно ще трудно. Именно липсата на достатъчна подкрепа за бюджета за 2019 г. събори първия кабинет на Санчес и доведе до предсрочни избори.

„Ел паис“ отбелязва, че утвърждаването на Санчес е станало не без помощта на националистически формации от Страната на баските и Канарските острови.

По време на церемонията по встъпване в длъжност Санчес се пошегува, обръщайки се към краля с думите: „Осем месеца за десет секунди“. Той визираше бързата процедура по полагане на клетва, но трудното съставяне на правителство. „Беше бързо, лесно и безболезнено. Болката идва след това“, отвърна му в същия тон Фелипе VI.

Предстои социалистът да състави своето правителство. Това ще бъде първият коалиционен кабинет след края на диктатурата на Франко през 1975 г.

Очаква се новият кабинет на Испания да бъде представен следващата седмица.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: