Нова дума

Барселона забрани движението на замърсяващи превозни средства

zoom Барселона забрани движението на замърсяващи превозни средства

3 януари 2020

От 2 януари 2020 г. в Барселона влезе в сила Нормативата за постоянни, стриктни ограничения за циркулиране на МПС-та, отделящи голямо количество газове замърсяващи околната среда (Нормативата). Тези возила няма да могат да се движат в града през делничните дни (от понеделник до петък) от 07.00 до 20.00 ч.

Със създаването на така наречената „Зона с ниски емисии“ (Zona de bajas emisiones - ZBE) местните власти очакват нивото на замърсяване на въздуха в града да се намали с 15%.

Мярката има гратисен период, като до 1 април 2020 г. глоби на водачите няма да бъдат налагани. След тази дата на нарушителите ще бъдат налагани санкции в размер на от 100 до 1800 евро.

Зоната с ниски емисии обхваща площ от 95 квадратни километра или почти цяла Барселона (включително и зоната, в която се намира Генералното консулство на Република България в града). Тя се делимитира от двете околовръстни шосета на града – Ronda de Dalt и Ronda Litoral, като самите те не са включени в нея и по тях могат да се движат всякакви МПС-та. Изходите на околовръстните обаче, които водят директно към Зоната с ниски емисии, ще бъдат затворени за замърсяващите автомобили.  

В Зоната влизат, също така районите L`Hospitalet, както и онези части от районите Esplugues, Cornellá и Sant Adriá de Besós, които попадат от вътрешната страна на околовръстните шосета. Извън рестриктивната зона остават индустриалният район Zona Franca, както и кварталите Vallvidrera, Tibidabo и Les Planes.

В Зоната с ниски емисии нямат право да влизат МПС-та, които не разполагат със задължителния стикер, издаван от Главната дирекция по трафика /DGT/, определящ нивото с което замърсяват въздуха, а именно:

  • Леките автомобили с бензинов двигател, регистрирани преди януари 2000 г. /преди влизане в сила на стандарта Евро 3/;
  • Леките автомобили с дизелов двигател, регистрирани преди 2006 г. /преди влизане в сила на стандарта Евро 4/;
  • Микробуси и лекотоварни автомобили, регистрирани преди 1 октомври 1994 г. /преди влизане в сила на стандарта Евро 1/;
  • Мотоциклети и мотопеди, регистрирани преди януари 2003 г. /преди влизане в сила на стандарта Евро 2/.

Според общинските власти мярката ще засегне около 50 000 моторни превозни средства, които на практика вече няма да могат да влизат в Барселона.

На санкции няма да подлежат МПС-тата със специален режим на движение като тези на спешната медицинска помощ, пожарната, полицията, различните социални служби и пр.

Притежателите на МПС-та, попадащи под ударите на Нормативата и нямащи право да циркулират в ZBE,  имат право да влизат в зоната с колите си само 10 пъти годишно, като за целта трябва да заявят специално разрешително чрез интернет страницата на DGT /Главна дирекция по трафика/ (http://www.dgt.es/es/) и да заплатят такса в размер на 2 евро.

Спазването на Нормативата се контролира от общо 130 високотехнологични камери, които прочитат регистрационните табели на превозните средства и чрез директна връзка с базата данни на Главната дирекция по трафика разпознават нарушителите. Няколко мобилни камери също следят за спазването на нормативата. Агентите на местната полиция също  могат да налагат глоби, ако констатират нарушител.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: