Нова дума

Ще се повиши ли минималната месечна заплата на 1000 евро?

5 декември 2019

По-малко от месец преди края на годината, правителството, макар и изпълняващо функциите, вече започна да работи за повишаване на минималната междупрофесионална заплата за 2020 година. Кабинетът възнамерява да одобри увеличението с декрет, както направи и в края на миналата година.

На масата на министъра на труда, миграциите и социалното осигуряване Магдалена Валерио вече има различни сценарии, свързани с повишението. Увеличението няма да бъде ретроспективно; то трябва да бъде договорено и да влезе в сила от 1 януари 2020 година.

Отделен е случат със заплатите на публичните служители, на които по време на предизборната кампания Педро Снчес обеща повишение – сумата за него бе включена в проекта за държавен бюджет, който беше изпратен през октомври в Брюксел. Без да обяснява как ще го направи, в проекта за бюджет правителството пише, че през идната година трябва да се осигурят приходи, за да покрие допълнителните разходи и за увеличението на пенсиите. За разлика от минималната месечна работна заплата, тези две увеличения могат да бъдат приложени със задна дата, което накара правителството да се откаже да го стори, докато не се състави редовен кабинет. 

Не е същото при минималната междупрофесионална заплата. Министерството иска да постигне споразумение с работодателите и синдикатите, подобно на известната тристранна среща на 21 декември 2018 г. в Барселона; и да одобри увеличението на едно от последните за годината заседания на правителството.

В министерството има сформирани работни групи. Те подготвят предложения, които Магдалена Валерио ще представи на синдикатите и работодателите. За правителството постигане на споразумение със социалните агенти е „желателно“, но не е „задължително“, тъй като ако няма консенсус, ще приеме увеличението с декрет.

 

Пълният текст е публикуван в брой 639 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: