Нова дума

Радари глобяват незаконно

5 декември 2019

В Испания има 84 радара, контролиращи средната скорост, с която превозните средства се движат в определени участъци от пътя, сочат данните на Генералната дирекция по движението (DGT).

Някои от тези радари „глобяват“ неправилно, както сочи оплакването на организацията Automovilistas Europeos Asociados (AEA). Според нея, част от радарите на DGT, разположени по конвенционалните пътища, налагат „хиляди незаконни санкции“.

Причината е, че тези радари нямат зададено програмиране, че максималната скорост в този тип пътища (90 км/ч) може да бъде надвишена с 20 км/ч от автомобили и мотоциклети, когато те изпреварват другите превозни средства, които се движат със скорост, по-ниска от тази.

Член 51 на Общия правилник за движение разрешава да се превиши максималната скорост при изпреварване по конвенционалните пътища извън населените места.

Глобата, която се налага от такива радари – AEA е преброила 25, – е 100 евро. В момента DGT проучва темата и поема задължението да върне парите на хиляди санкционирани водачи.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: