Нова дума

Теория и практика на Tsunami Democràtic

zoom Теория и практика на Tsunami Democràtic

21 ноември 2019

…Ватерло е на 18 километра южно от Брюксел. На 18 юни 1815 г. там е била последната битка на Наполеон I. Днес в този белгийски град има 30 000 жители, една главна улица, по която са разположени ресторанти и магазини, а останалата част е заета от големи жилищни зони. В един от тези райони, близо до жп гарата, се намира Домът на републиката. В него живее избягалият от испанското правосъдие бивш председател на каталанското автономно правителство Карлес Пучдемон, срещу когото има издадена европейска заповед за екстрадиране в Испания. Там се събира и т.нар. „Съвет на републиката“.

Тези дни един от лидерите на „Съвета“ – Тони Комин (бивш съветник в правителството на Пучдемон, който също избяга от испанското правосъдие, заедно с колегите си Льуис Пудж, Меритчел Серет и Клара Понсати), – заяви, че блокирането на магистрали в Каталуня от членове на Tsunami Democràtic (Демократично цунами) е „голям успех“. Участниците в блокадите „са ариергард, който осигурява подкрепа на мобилизациите в Каталуня. Всичко, което прави Tsunami Democràtic, е част от една необходима и добре планирана верига“, каза той. Пучдемон допълни: „Зад това движение стои целта да се организира населението, за да протестира по един цивилизован и мирен начин“.

Двамата имаха предвид блокирането на магистралата, свързваща Испания и Франция (Каталуня и „Северна Каталуния“, според терминологията на сепаратистите) при Ла Жонкера, провинция Жирона. През този пропускателен пункт средно дневно преминават по 20 000 товарни камиона, половината от които превозват бързо развалящи се плодове и зеленчуци. Преките загуби от принудителния престой на шофьорите и ремонтите на изпочупените преградни съоръжения и развалената настилка се изчислява на повече от 25 милиона евро. Към тях се прибавят и последиците от недоставените на клиентите стоки, които „ще потърсят други снабдители – от Италия или Турция“, според асоциациите на селскостопанските производители.

В издаденото от „Съвета на републиката“ комюнике се призовават каталанците да не отслабват темповете на мобилизациите срещу издадените на 14 октомври присъди (на сепаратиските политици), „докато продължават репресиите на испанската държава, които ограничават правата и свободите в Каталуня“. Очевидно е безпокойството на избягалите преди две години политици от спада на протестите, от недоволството на обикновени хора срещу непрестанните неудобства, които им създават протестиращите: блокиране на улици, промяна на маршрути или спиране на обществения транспорт, спад на търговския оборот и туризма в централните части на Барселона и други градове.

***

Острието на сегашната „гражданска мобилизация“ е Tsunami Democràtic (освен Комитетите за защита на републиката, активисти на които бяха арестувани, когато са се снабдявали с материали за изготвянето на взривни вещества).

На основата на данни от разузнаването, Националната полиция смята, че Демократичното цунами, чиито лидери засега са неизвестни, планира „малко вероятна, но не и невъзможна ефектна акция с международен отзвук“ в Мадрид. 

 

Пълният текст е публикуван в брой 638 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: