Нова дума

Обвиняеми и съдени изтъкнати бивши политици

21 ноември 2019

Независимо от политическото блокиране, испанските съдилища продължават да работят по емблематични дела, свързани с корупция. Специализираният съд за такива случаи –  Audiencia Nacional, – е претрупан с работа. Някои дела се водят повече от 10 години и все още няма насрочена дата за съдебното изслушване.

Девет бивши премиери на автономните правителства в четирите най-населени региона – Андалусия, Каталуня, Мадридска автономна област и Валенсианска област, – са обвиняеми или вече очакват присъда за извършени корупционни деяния през периода 1995-2015 година.

Бившите социалистически ръководители на автономното правителство в Андалусия Мануел Чавес и Хосе Антонио Гринян тези дни ще научат присъдите си заради евентуални измами в ръководените от тях кабинети по „Процедурата за регулиране на заетостта“ (ERE), при която компания в лошо икономическо положение се стреми да получи разрешение за спиране на дейността и уволнение на работниците. Двамата (и други висши служители в местното правителство) са обвинени, че между 2000 и 2010 са отпуснали най-малко 741 милиона евро на около 100 предприятия, за да финансират предсрочното пенсиониране на повече от 6000 уволнени работници.

Бившият премиер на Каталуня Жорди Пужол, някои от децата му и част от правителството на Артур Мас все още са разследвани за корупция в Audiencia Nacional с множество доказателства за получаване на незаконни комисионни, плащани от бизнесмени, които получавали поръчки от автономната администрация (Generalitat) повече от едно десетилетие. От комисионните се е обогатило семейството на Пужол, а част от парите са отивали за неговата пария Convergencia i Unió. Съдебното разследване ще продължи до 2021 година, преди да се започне устното производство.

Франсиско Кампс от Валенсианска област е наказателно преследван за корупция. Прокурорът иска присъда от 2 години затвор за „продажба на влияние“ и измами в публичната администрация. 

Пълният текст е публикуван в брой 638 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: