Нова дума

При изпреварване отдясно, кого глобяват – теб или другия водач?

zoom При изпреварване отдясно, кого глобяват – теб или другия водач?

24 октомври 2019

Често явление: шофиране в продължение на няколко километра по лявата лента на магистралата, оставяйки дясната лента свободна. Според Правилника за движение това е забранено и се наказва с глоба от 200 евро.

Но освен че нямате право да карате продължително отляво, изпреварването вдясно също е забранено.

Така че възниква съмнение в определени ситуации на движение, например, когато лявата лента е заета от превозно средство, което пътува с по-ниска скорост от максимално разрешената, и можем да продължим по дясната лента с по-висока скорост – това би било изпреварване вдясно.

Според данни на Генералната дирекция по движението (DGT), 60% от водачите използват дясната лента, когато на магистралата има две платна. Но много шофьори страдат от „синдрома на лявото платно“ – практика, която предизвиква задръствания, резки спирания, катастрофи.

Правилникът е ясен: на магистралите с повече от една лента „обикновено движението се извършва по най-дясното платно, но могат да се използват и останалите в същата посока, когато пътната обстановка позволява това и при условие че не възпрепятства движението на задното превозно средство“.

Непрестанното шофиране по лявата лента се смята за сериозно нарушение и е съпроводено с глоба (200 евро) – в случай че не изпреварите друго превозно средство и дясната лента е празна. Не се допуска и изпреварване по дясното платно, което се счита за сериозно нарушение съгласно член 82 от Правилника за движение.

Има определени обстоятелства, при които можете да преминете покрай превозно средство отдясно, тъй като тази маневра сама по себе си не се счита за изпреварване. 

 

Пълният текст е публикуван в брой 636 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: