Нова дума

Колко струва разкриване на нов бизнес?

24 октомври 2019

Много хора в Испания искат да започнат свой нов бизнес. Един от първите въпроси, който си задават, е колко пари са необходими за създаването на собствена компания.

„В Испания регистрирането като предприемач няма разходи за такси; необходим е само личният документ (DNI, NIE), искате час за среща и трябва да знаете в кой код от Националната класификация на икономическите дейности (Clasificación Nacional de Actividades Económicas) попада дейността, която сте планирали“, обяснява Селия Фереро - вицепрезидент на Асоциацията на автономните работници (ATA). Но след като приключи този процес, започва несигурността относно бюджета, който ще трябва да бъде отделен за първата стъпка. Фереро изчислява, че ще е необходимо да се предвиди сума между 3000 и 6000 евро. За какво? „Покриването на социалния капитал за създаване на дружество с ограничена отговорност струва 3000 евро. Към това трябва да се прибавят разходите за нотариус, таксите за лиценз (те варират при отделните администрации, но не са много високи), както и разходите за регистриране на домейн, патенти, марки, лога и т.н.“, сочи специалистката.

На практика началните разходи могат да бъдат различни в зависимост от автономната област и общината, в които се регистрира новият предприемач, но в ATA са убедени, че те не надхвърлят 6000 евро, ако юридическата форма е дружество с ограничена отговорност (съдружниците отговарят само на задълженията с капитала на дружеството). Разбира се, трябва да се вземе под внимание и фактът дали предприемачът извършва всички тези дейности сам или предпочита да възложи това на специалист.

 

Пълният текст е публикуван в брой 636 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: