Нова дума

Измами, злоупотреби, непосилни условия при наемите

19 септември 2019

На фона на поскъпването на свободните наеми и увеличеното търсене расте и броят на измамите и злоупотребите. Ръководителят на отдела за измами в електронната търговия към Централното звено за киберпрестъпност Раул Лопес сочи един конкретен пример: „През септември има много измами с наемите. Родители търсят жилище за децата си, които започнат да учат в друг град, а измамниците използват това обстоятелство“.

На практика измамниците се възползват от нуждите на всеки, който търси жилище, но не може да отиде предварително лично да го види. Измамите обикновено са сходни, но има различни нюанси. Кои са най-често срещаните?

Мошеничеството на Airbnb е много разпространено. Жилището за наемане се обявява в Idealista или в друг портал на недвижими имоти. Когато се установи контакт с потенциалния клиент, вместо да продължи разговора по телефона, се изпраща мейл. Мошениците пишат, че живеят далеч; за да дойдат и покажат жилището се нуждаят от гаранция – например 1500 евро. Без плащането на сумата, няма да покажат жилището. Ако контактът продължава, те изпращат линк в Airbnb за предполагаемия апартамент. Но това не е линк на тази платформа, а фалшива уеб страница, имитираща страниците за наемане на ваканционно жилище. „Примамката е „големият късмет“ – жилище с ниска цента на наема“, казва един от експертите по електронни измами в Националната полиция.

„Фалшивият наемодател или продавач на жилището иска да сключи споразумението за много кратък период от време. Той не възразява и на най-екстравагантните изисквания на потенциалния наемател или купувач“, обясняват от Службата за интернет сигурност. Тази измама е пълна както с реални адреси на жилища, така и с несъществуващи.

Друг измамен вариант е свързан с „дипломата, който току-що се е преместил“. Обикновено става дума за луксозни жилища. Както при мошеничеството с Airbnb, те се обявяват на портали за недвижими имоти – Idealista или Fotocasa.

 

Пълният текст е публикуван в брой 634 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: