Нова дума

Може ли да се продаде жилище, в което има наематели?

zoom Може ли да се продаде жилище, в което има наематели?

19 септември 2019

Според наредбите, наемодателят е свободен да продаде своето жилище по всяко време. Но през март т.г. беше приет кралски указ, с който се увеличава защитата на наемателите. Наемателят има право да продължи да живее в жилището, докато изтече договорът за наемане, при условията, записани в този договор, независимо дали е заверен или не в регистъра за недвижими имоти.

„Наемодателят е свободен да продаде апартамента си, но наемателят може да продължи да живее в него, ако това е предвидено в договора“, казва един от директорите на pisos.com Феран Фонт.

Всъщност, действащият кралски указ сочи, че купувачът ще спазва правата и задълженията, които продавачът е подписал преди продажбата. Това се отнася и за случаите на принудително отчуждаване на жилището, поради неплащане на ипотечните вноски и последвалото съдебно решение.

Всичко се променя, ако договорът е бил подписан преди март 2019 година. „Ако договорът за наемане е бил подписан между 6 юни 2013 г. и 19 декември 2018 г. – датата на първия одобрен от правителството декрет за наемите, който беше отменен, – необходимо е да се разграничи дали договорът е регистриран или не в регистъра за недвижимите имоти. Ако договорът е бил регистриран, купувачът трябва да спазва неговите клаузи, но ако не е бил регистриран, което е най-вероятно, купувачът може да разреши на наемателя да живее в него, но може и да му изпрати предизвестие в срок от 3 месеца да напусне жилището“, уточнява генералният директор на Агенцията за договаряне на наеми Хосе Рамон Сурдо.

Разликата между регистрирани и нерегистрирани се прилага и за договори, подписани между 24 януари 2019 г. (тогава беше отменен първият указ) и март 2019 г., когато влезе в сила вторият указ за наемите, одобрен от правителството на Педро Санчес.

Съмненията възникват и когато собственикът възнамерява да обяви жилището за продан, но в същото време получава съблазнителна оферта за наемане. При това положение бъдещият наемодател може да помисли за добавяне на клауза, в която е уговорено, че наемателят трябва да напусне жилището в случай на продажба. Законно ли е това?

 

Пълният текст е публикуван в брой 634 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: