Нова дума

Липсват технически специалисти

19 септември 2019

Да се учи някакъв вид инженерство е гаранция за добро заплащане, стабилна работа и големи професионални перспективи. Въпреки това следването на технически науки е в упадък в Испания (и в половината свят), точно когато тези професионалисти са най-необходими. През 2018 г. във висшите учебни заведения е имало 2600 потенциални инженери и 7600 архитекти по-малко в сравнение с 2015 година. В същото време компютърните науки и информатиката са във възход – с 5500 студенти повече, но и техният брой е недостатъчен за променящия се пазар на труда.

В периода между 1970 г. и 2015 г. в САЩ компютрите унищожиха 3,5 милиона работни места, но спомогнаха за създаването на нови 19,3 милиона. Спиралата е възходяща. Предвижда се, че през 2030 г. 85% от днешните работните места още не са измислени. Изглежда, че в Испания този проблем е по-остър в сравнение с други европейски страни: само 23,7% от студентите избират тези науки срещу 28,1% средно за Европа, според годишния доклад на Организацията за сътрудничество и икономическо развитие.

Първокурсниците в Испания влизат с добра подготовка в инженерните дисциплини. Много от тях бързо напускат още през първата година (22,7%) или са изключвани от университетите поради слаб успех. Само 13% не повтарят някоя от учебните години и едва 28% се дипломират в нормалния по учебната програма срок. Средната оценка на завършилите е 6,83 срещу 7,22 са всички дипломирали се в Испания.

Все още има кандидатстудентски изпити, които водят до пълен провал. През 2016 г. по специалността „Аеронавтика“ в Политехническия университет на Мадрид кандидатстваха 519 души и само 4 не бяха скъсани. „Завършилите гимназията не разграничат отделните инженерни науки. Трябва да водим по-целенасочена информационна дейност за нашите учебни програми“, казва ректорът на Политехниката във Валенсия и вицепрезидент на Националната конференция на ректорите Франсиско Мора.

 

Пълният текст е публикуван в брой 634 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: