Нова дума

Предупреждения за pymes и autónomos

19 септември 2019

Трудова инспекция и Социалното осигуряване започнаха да изпращат предупреждения до малките и средни предприятия (pymes) и самонаетите (autónomos), които наемат хора на непълно работно време и с договори за обучение. Има основателни съмнения за измами с този вид договори.

Уточнява се, че кампанията с предупредителните писма е в рамките на Генералния план за достоен труд, който правителството активира през август. Целта е да се контролира наемането на непълно работно време.

След като фирмите и autónomos получат известията от проверката за предполагаеми нарушения, имат срок от един месец, през който да регулират трудовите отношения с наетите хора. Ако не го сторят, инспекцията ще предприеме действия по въпроса.

Едно от нарушения е, че много от този вид работодатели са надхвърлили установения правен максимум за сключване на временен договор с работник. Натрупването на наемане с временни договори подлежи на санкции. Същото се отнася и за случаите на наемане на непълно работно време, а фактически се работи пълен работен ден, който не е отразен в трудовия договор.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: