Нова дума

Увеличава се броят на регистрираните тук британци

19 септември 2019

Испания е предпочитаната дестинация на британците, които решават да емигрират. Откакто има официални данни, броят на британците в Испания – предимно в Андалусия и Валенсианска област, – непрестанно расте. Към слънцето и начина на живот сега се прибавя и нов фактор: Брекзит.

Предвиденият за 31 октомври т.г. развод между ЕС и Великобритания увеличи през миналата година с 10% гражданите на Обединеното кралство, които се регистрират в испанските общини. Официално сега общият им брой е 365 967 души. Предполага се, че непосредствено преди излизането на родината им от Европейския съюз и веднага след това и други британци ще се регистрират в Испания и ще искат да получат разрешение за пребиваване (permiso de residencia).

Досега много британци прекарваха част от годината в Испания и като граждани на ЕС не виждаха необходимост от такова разрешение. Британското посолство в Мадрид предупреждава сънародниците си, че ако искат да живеят в Испания повече от 3 месеца, трябва да се узаконят.

Сегашното желание да се легализират тук надхвърля цифрите от времето, непосредствено след референдума от 2016 г. – тогава броят на регистрираните нарасна с 4,6%, сочат официалните данни за чужденците в страната.

Общата характеристика на британците в Испания показва, че те живеят предимно по крайбрежието (провинциите Аликанте и Малага) и са доста възрастни: една трета са над 65 години, а 60% са на възраст между 16 и 64 години. За тях е важно да запазят предимствата на публичното здравеопазване, публичното образование и разрешението за работа. Един от британските консули уточнява: „По крайбрежието живеят предимно пенсионери, докато в градове като Мадрид и Барселона са работещи хора“.

Запазването на статута на британските граждани в Испания зависи от Лондон. Испанското правителство настоява за реципрочност – каквито са правата на испанските граждани в Обединеното кралство, такива ще бъдат и на британските в Испания.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: