Нова дума

Обсъждат законодателството за вдовишките пенсии на parejas de hecho

19 септември 2019

Европейската комисия проучва испанското законодателство, което не разрешава да се изплаща вдовишка пенсия при фактически двойки (parejas de hecho), когато останалият жив партньор е имал по-висок доход от починалия, макар и само с 1 евро, както гласи Общият закон за Социалното осигуряване от 2007 година.

Искът е направен от живеещата в Севиля Силвия Оньете (сега е безработна), на която е била отказана вдовишка пенсия, след смъртта през 2017 г. на фактическия й спътник в живота. Отказът бил на базата да данъчната декларация от предната година, без да се обърне внимание на факта, че тя отглежда 2 малки деца от същия регистриран в общината фактически съюз и скоро след смъртта на половинката си е останала без работа.

Жената се оплакала на Комитета по петициите към Европейския парламент, а той настоял Европейската комисия да проучи въпроса. Основната идея в писмото на Силвия Оньете – журналистка, бивша директорка на Института за жената в Андалусия, – е, че испанският закон нарушава основни европейски нормативи.

Проблемът започва от приетите по времето на социалистическото правителство на Сапатеро поправки към закона, които за първи път дават право на вдовишки пенсии в случаите на смърт на един от партньорите на регистрираните фактически двойки. Но за бенефициентите има редица изисквания. Част от тях са: да докажат, че имат стабилно съжителство в продължение най-малко на 5 години и че в годината преди смъртта доходът на живия не е надхвърлял дори с 1 евроцент дохода на починалия. Тези условия не се изискват за онези,които сключват брак в Гражданския регистър.

Едва през тази година – след преодоляването на душевната травма, – Силвия Оньете  се хваща за това очевидно неравноправие. „Ако бяхме сключили граждански брак, нямаше да ме питат какви доходи съм имала. Законът, какъвто е сега, наказва мен и моите деца.“

Жената от Севиля не е сама.

 

Пълният текст е публикуван в брой 634 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: