Нова дума

Французи са най-глобяваните шофьори в Испания

zoom Французи са най-глобяваните шофьори в Испания

5 септември 2019

Французите шофират с превишена скорост, поляците плащат малко глоби, а в никоя друга испанска провинция европейците не получават толкова глоби, колкото в провинция Кастейон.

Това са обобщения и реалности, отразени в доклад на Главната дирекция за движението (DGT) с дълго заглавие и любопитни данни: „Актове за превишена скорост, извършени в Испания от превозни средства с регистрационни номера на Европейския съюз“.

От съдържанието на документа може да се направи и друг извод: шофьорите от ЕС имат чувството, че в Испания не се глобява (или поне не глобяват тях), а хиляди автомобилисти от континента отнасят снимката от радара като сувенир.

През миналата година са съставени 170 475 акта от DGT на превозни средства от други държави членки на ЕС, особено от Франция (56 453), Португалия (43 643) и Обединеното кралство (21 384). Глобите на водачите на МПС от страните на съюза са 7,3% от всички наказателни актове за превишаване на скоростта над допустимата. Радарите отчитат, че пропорционално европейците извършват повече такива нарушения от жителите на Испания.

В доклада се казва, че 14,6% от всички санкции са наложени за превишена скорост. За водач с испанска шофьорска книжка това означава отнемането най-малко на 2 точки. Автомобили с испанска регистрация също превишават скоростта, но в по-малък диапазон над разрешената скорост: само в 7,8% от случаите глобата е съпроводена с отнемане на точки от книжката.

Докладът споменава за точките, тъй като DGT няма право да отнема точки на водачи от другите страни членки на ЕС. Така ще бъде, докато Брюксел не уеднакви разрешителните за правоуправление на МПС на всички шофьори от съюза – проект, който винаги се отлага.

Фактически DGT започна да глобява европейските водачи от 2015 година. Може би затова авторите на доклада забелязват „известно усещане за безнаказаност сред шофьорите, които идват от други страни“. В същото време докладът показва известна добронамереност към европейските автомобилисти и споменава „евентуално незнание за ограниченията на скоростта“.

В ЕС има много повече закони за движение по пътищата от тези в Испания.

 

Пълният текст е публикуван в брой 633 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: