Нова дума

„Климатичните мигранти“ са тук и ще продължават да идват

5 септември 2019

На 29 август в испанския парламент се проведе остър дебат, посветен на миграцията. Всички опозиционни партии поискаха правителството да разясни своите действия във връзка с плаващия под испански флаг кораб Open arms, принадлежащ на каталанска неправителствена организация. Близо 20 дни той стоеше на няколко стотин метра от остров Лампедуза с десетки емигранти на борда. Тогавашния министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини беше забранил емигрантите да слизат на италианска земя, въпреки европейските и международните споразумения.

Говорителите на трите десни партии разпънаха на кръст Мария дел Кармен Калво – професор по конституционно право, заместник премиер, министър, отговарящ за председателството на кабинета, за връзките с Кортесите и равноправието. Тя ръководеше всички правителствени акции по миграционната криза. Калво сподели десетки цифри и данни, доказващи, че правителството си върши работата. В края на краищата се стигна до общото мнение, че миграционният проблем е общоевропейски и неговото решение не може да бъде само в ръцете на граничните държави – Испания, Италия, Малта, Гърция (южните морски граници на ЕС), България (южната сухопътна граница).

Правителството очакваше някакви конкретни предложения, но опозицията, включително стоящата наляво от социалистите Podemos, обвини кабинета във всевъзможни „грехове“, използвайки пропагандни полуистини или откровени лъжи.

Единствено представителят на умерената либерална Баска националистическа партия (PNV) сподели нещо рационално – представеното предния ден във Ватикана предложение на ръководителя на баското автономно правителство (lehendakari) Иньиго Уркую за организиране приемането на имигранти и бежанци от европейските страни. Същността на тази идея е всеки отделен регион в страните членки на ЕС да приема пристигащи в пограничните държави мигранти на базата на три критерия: Брутен вътрешен продукт на региона, броят на жителите на региона и процента на безработните в него. По този начин по-богатите европейски райони, по-обезлюдените и по-нуждаещите се от работна ръка биха абсорбирали повече имигранти и бежанци.

Предложението цели да пребори териториалните несолидарности, които са основните възбудители на ксенофобската вълна, заливаща Европа. Това е рационален подход във време, характеризиращо се с лесна манипулация на емоциите.

Планът на lehendakari се нарича Share. Той е пригоден за Еускади. С 34 079 евро годишен доход на глава от населението Страната на баските е вторият най-богат регион в Испания – след Мадридска автономна област; показва един от най-високите индекси на остаряване на населението (след Астурияс, Галисия, Кастиля и Леон, Кантабрия) – 20% от баските са над 65 години; а безработицата е най-ниската в страната (9,5%); тя е деветата испанска област по брой на регистрирани имигранти – 151 000 чужденци при население малко над 2 милиона души.

 

Пълният текст е публикуван в брой 633 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: