Нова дума

Издръжката за мързеливи, паразитни и неблагодарни деца

5 септември 2019

Допреди няколко години децата на разведени родители получавах издръжка, докато завършат учебния си процес и започнат да работят. В случаите, когато е необходим допълнително обучение за получаване на специалност – медици и психолози, например, –издръжката можеше да се дава и до 40-годишна възраст.

Обикновено съдиите не се задълбочаваха и спазваха доктрината: ще се плаща тази „пенсия“, докато детето не почне да се издържа само, независимо от възрастта. От това се възползваха най-вече т.нар. „ninis“ – младежи, които нито учат, нито работят. По време на кризата финансовото кранче постепенно се затвори и изглежда, че няма да се отвори.

Все повече съдии отнемат правото на издръжка, след като детето навърши 18 години – до тази възраст тя е задължителна, независимо дали младежът учи или не. Напоследък бяха издадени няколко присъди за спиране на издръжката. Специалистите смятат, че присъдите са в унисон с общественото недоволство от паразитния живот на част от младите хора.

Има и други случаи, при които съдиите се произнасят в полза на родителите: неблагодарността. „Много често се случва децата, особено след 18-годишна възраст, проявяват мързел и не посещават бащата, който плаща издръжката“, казва един от водещите адвокати в тази материя си Перес-Ролдан.

 

Пълният текст е публикуван в брой 633 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: