Нова дума

Противоречивата декларация за собственост и активи в чужбина

5 септември 2019

Данъчната агенция е санкционирала 5000 данъкоплатци по противоречивия формуляр (модел 720), с който трябва да се декларира притежаваната собственост в чужбина.

Модел 720 влезе в сила през януари 2013 г. с режим на строги санкции – до 150% от стойността на недекларираните суми. За Данъчната агенция той е фокус на конфликти поради образуваните съдебни спорове, но и защото Брюксел ще денонсира Испания за неговото прилагане.

Моделът е противоречив и силно критикуван, но в същото време е златна мина от фискална информация, която дава възможност да се узнае, че местните данъкоплатци – испанци и чужденци – имат най-малко 156 милиарда имущество и активи в чужбина. Това беше смисълът на данъчната декларация (модел 720), въведена от бившия министър на финансите Кристобал Монторо в най-тежкия момент на кризата. От нейното влизане в сила през януари 2013 г. до 15 юли т.г. данъчната агенция е санкционира 5099 данъкоплатци – било защото са укрили активи и не са подали декларацията, или защото са я подали след крайния срок (71% от случаите).

Освен местни съдебни дела, в които се оспорва тази декларация, още през 2017 г. Европейската комисия обърна внимание на Испания, че тя е в противоречие с принципа за свободно движение на хора и капитали в рамките на ЕС.

 

Пълният текст е публикуван в брой 633 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: