Нова дума

Основните направления в правителствената програма на социалистите

zoom Основните направления в правителствената програма на социалистите

5 септември 2019

През тази седмица социалистите представиха своята правителствена програма от 300 точки.

В интервю, публикувано на 1 септември във в. „Ел паис“, лидерът на PSOE и изпълняващ длъжността премиер Педро Санчес, синтезира предложението на партията, на базата на което може да се състави „прогресивно правителство“ и да се избегнат нови избори.

Ако до 23 септември Педро Санчес не бъде утвърден от Кортесите за премиер, ще продължи тазгодишния изборен маратон и на 10 ноември испанските граждани отново трябва да отидат до урните, за да гласуват за друг състав на парламента.

Санчес изброява „пет плюс едно“ основни направления в предложението за правителствена програма.

„Първо – екологичният преход; второ – стабилизирането на пенсиите и осигуряването на достойна заетост; трето – дигитализацията и нейното влияние върху работата и образованието; четвърто – укрепването на социалната държава и борбата с неравенството, включително неравенството, от което страдат жените; пето – териториалното съвместно съжителство, укрепването на автономната държава, поставена под въпрос, не само от сепаратистите, които искат да я разрушат, но и от другите, които желаят да върнат централизираната власт, както и участието на Испания в Европа. „Плюс едно“ е образованието, което трябва да бъде основата на всеки един от тези стълбове на програмата.“

 

Пълният текст е публикуван в брой 633 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: