Нова дума

Нова статистика за цените на наемите

1 август 2019

В Испания няма официална статистика за цените на свободните наеми. Единственият ориентир са цифрите в порталите за недвижими имоти.

След споразумение между правителството и Unidas Podemos за ограничаване ръста на наемите, Министерството на развитието подготви индекс, който да служи за изчисляване на наемите. В приетия декрет се казва, че индексът служи само за прилагането на публични политики, чрез които да се увеличи предлагането на жилища и да се прилагат данъчни стимули за наемодателите. Декларациите за ДОД (IRPF) ще бъдат използвани анонимно, за да се знаят цените; те ще бъдат съпоставени с данните от кадастъра и ще се видят характеристиките на жилищата.

Големият скок на наемите застави правителството да приеме и други мерки, сред които са данъчните стимули за наемодателите и използването на обществени терени за строителство на жилища с нормиран наем.

Статистиката, която вероятно ще бъде готова през февруари идната година, е само една малка начална стъпка за решаването на този остър социален проблем. Намерението да се ограничи увеличението на наемите изисква да се промени Член 17 от Закона за градското наемане (Ley de Arrendamientos Urbanos, LAU), според който страните свободно се договарят за размера на наема. Административната намеса в определяне размера на свободните наеми беше предвидена да влезе в проекта за държавен бюджет, но инвестиционните фондове, които са най-големият наемодател, заплашиха, че ще напуснат Испания, ако това се приложи на практика. Парламентът не одобри бюджета, а новият декрет стигна само до статистиката.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: