Нова дума

Засилва се професионалното образование

zoom Засилва се професионалното образование

1 август 2019

Правителството ще създаде 300 000 нови места за професионално образование през идните  пет години. Това съобщи миналата седмица действащият министър на образованието Исабел Селаа. Тя подчерта, че целта е да се преодолее „най-сериозният проблем“ на образователната система – ранното напускане на обучението. В Испания младежите, които са получили само задължителното образователно ниво (ESO), са 17,8% от възрастовата група между 18 и 24 години (средно 10% в страните членки на ЕС).

За професионалното образования тя каза: „Днес само 25% от професионалистите имат необходимата квалификация. Трябва да предизвикаме голямо преминаване от нискоквалифицираните към средно квалифицираните категории.“ Селаа се позовава на прогнозата за Испания за 2030 година, изготвена от Европейския център за развитие на професионалното обучение в ЕС: ще бъдат необходими 65% от професионалисти със средна квалификация (Formacion Profesional, FP) и 35% с високо FP или и завършили висше образование.

Предвиждането, че ще нарасне търсенето в сектора на услугите, е предизвикателство: Испания има един от най-лошите показатели на записаните в средния курс на FP – 12% срещу 26% в другите развити страни от ОИСР. През учебната 2017-2018 г. над 824 000 ученици са се записали във FP (71% повече от преди 10 години), но явно бройката е недостатъчна. В доклада „Панорама на образованието 2017“ ОИСР отбелязва, че страните с добре установени програми за професионално образование са по-ефективни в борбата с младежката безработица, която в Испания е близо 34% в сравнение с 6,1% в Германия.

Исабел Селаа обяви, че следващата година ще бъдат създадени 80 нови специалности за  FP. Тя призова работодателите да участват в проектирането на новите специалности, за да се определят квалификацираните работни места, от които се нуждае пазара на труда.

 

Пълният текст е публикуван в брой 632 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: