Нова дума

Студентските общежития са с непосилни цени

1 август 2019

Инвестиционните фондове и университетите знаят добре, че студентските общежития се превърнаха в доходен бизнес. Потънали в дългове по време на кризата, някои публични висши учебни заведения видяха в общежитията начин да попълнят касите си чрез отдаване на терени на концесионерски компании, които строят общежития, ръководят ги и сами определят цените за наемане на стаите. Стая с пълен пансион може да струва над 1200 евро месечно. Студентите се жалват от липсата на достатъчно стипендии, от високите свободни наеми в големите градове и, отгоре на всичко, скъпите общежития.

Човек, който напуска родното си  място, за да следва, има три опции: да наема апартамент или стая, да постигне място в студентско общежитие или да влезе в един от т.нар. colegio mayor (студентски резиденции с традиции, с културни и спортни дейности; често университетите поемат част от финансирането; в тях се влиза по-трудно; режимът е по-строг).

Най-често срещаният сред студентите е първият вариант, който се обуславя от цените на наемите. През 2018 г. общо в Испания наемите се увеличиха с 9,3%, но в големите градове увеличението е значително по-голямо – с 41,9% в Мадрид, с 38,5% в Барселона, например.

Някои предпочитат общежитията.

 

Пълният текст е публикуван в брой 632 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: