Нова дума

Еманципиране на младите хора – многогодишна драма

1 август 2019

Икономическата криза отмина, но заплатите на младите жители на Испания не се вдигат. Порочният кръг на ниските доходи и високите цени на наемите държи в родителските им домове 81% от младежите на възраст между 16 и 29 години. Само 19% могат да бъдат независими: това е най-ниската цифра от 2002 г. насам. Преди 10 години, в разгара на кризата, 26% от хората в тази възрастова група бяха напуснали домовете на родителите. Данните се отнасят за второто шестмесечие на 2018 г. и бяха изнесени наскоро от Обсерваторията за еманципация. (Тя принадлежи на създадения със закон през 1983 г. Съвет за младежта в Испания, в който влизат съответните съвети за младите хора към автономните правителства и 60 национални младежки организации.)

Като се има предвид, че средната месечна заплата на хората от тази възрастова група е около 900 евро, съставителите на доклада изчисляват, че за да посрещнат цената на едно жилище, включително наем и разходи, младите хора, които искат да се еманципират, трябва да отделят 91,2% от заплатата си. Преди десет години с 57,4% от месечното възнаграждение можеше да наеме жилище.

Отстъплението е факт, въпреки подобряването на данните за заетостта за младите. През 2018 г. за първи път от 2010 г. насам над 40% от хората в тази възрастова група имаха работа. Намален е броят на временните и на непълен работен ден трудови договори. Въпреки това, все още 55,5% от младите имат временен договор, докато същото се отнася за 26,9% от останалото население.

 

Пълният текст е публикуван в брой 632 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: