Нова дума

Висока награда за любовта към България

zoom Висока награда за любовта към България

4 юли 2019

Големият българист Хуан Едуардо Сунига получи орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен

На 27 юни в българското посолство в Мадрид се проведе тържествена церемония по случай връчването на орден „Св. св. Кирил и Методий“ на прочутия испански публицист, преводач и литературен критик Хуан Едуардо Сунига.

Именитият българист, който през януари тази година отпразнува своя вековен юбилей, бе награден с второто по старшинство държавно отличие на Република България. Орденът се отдава за особен принос в областта на културата, изкуството, образованието и науката. С указ №108, издаден в София на 8 май 2019 г. и подписан от президента Румен Радев, испанският публицист получава признание за своя забележителен професионален път, неразривно свързан с българските език и литература.

На събитието, посетено от дипломати, представители на академичните среди и приятели на Хуан Едуардо Сунига , посланик Иван Кондов връчи престижното държавно отличие на дъщерята на писателя Адриана Сунига. В приветственото си слово дипломатът подчерта: „Да имаш достоен живот, е предизвикателство в забързаното време, в което живеем. Но да живееш цял век с достойнство, почтеност и социална ангажираност е нещо много. Г-н Хуан Едуардо Сунига е един от малкото, а ние, българите, се чувстваме особено привилегировани и горди, че тази велика личност е и голям приятел на България.

Хора, като него, определят времето и маркират насоки, като се има предвид, че по време на разделение и конфронтация те са знаели как да създават трайни връзки между хора и народи, разширявайки хоризонтите и изграждайки мостове.

Дон Хуан Едуардо е многостранен човек и за няколко минути е невъзможно да се обобщи дългия му живот и плодотворната му работа. Той е писател, преводач и литературен критик, но, както може да се предположи, бих искал да обърна специално внимание на неговите близки и трайни отношения с България, които са причината да се съберем тук днес…

Дон Хуан Едуардо е един от първите и най-важни българисти в Испания, които със своята работа са допринесли значително за разпространението на българската литература в Испания, особено в трудните години на режима на Франко.

За всичко това, за големите му заслуги и значителен принос в сфератана културата, литературата, образованието и изкуствата – и не на последно място – по повод стогодишнината от неговото рождение, за мен е голяма чест и удоволствие да връча, чрез дъщеря му г-жа Адриана Сунига, българският орден „Св. св. Кирил и Методий“ – I степен, предоставен от Президента на Република България г-н Румен Радев, на изключителния писател, преводач и голям приятел на България – г-н Хуан Едуардо Сунига“.

Тя от своя страна подчерта, че силната духовна връзка с България е дълбоко вкоренена в дългия житейски път на нейния баща, който поради достолепната си възраст не присъства лично. 

 

Пълният текст на Александър Янкулов е публикуван в брой 630 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: