Нова дума

Gig economy: Двете лица на новия пазар на труда

zoom Gig economy: Двете лица на новия пазар на труда

6 юни 2019

Изглежда, че „работата за цял живот“ постепенно изчезва заедно с чувството за сигурност, която тя носи. Дигиталната революция (и способността й чрез интернет и социалните мрежи да се общува лесно и евтино) предизвика gig economy. (Терминът „gig“ идва от музикалния жаргон и се отнася до кратки изпълнения на музикални групи; може да се преведе и като „топки“ (за билярд, например). Когато се използва в пазара на труда, означава спорадична, краткотрайна работа, при която наетият се задължава да извърши специфична дейност в рамките на даден проект. Преди 10 година в САЩ се роди „gig“икономиката.)В тази икономика съжителстват прогресът, от една страна, и несигурността – от друга. Икономиката на „билярдните топки“ предполага наемането за конкретни проекти и нови трудови взаимоотношения, наложени от дигитални платформи (Uber, Glovo, Cabify…).

Няма работен график, няма твърд доход, почти никакви социални придобивки и… без личен живот. Затова много хора виждат в тези трудови модели тежка присъда. Но други гледат на тях като на освобождение. Балансът между първите и вторите е нестабилен. „За някои хора самостоятелната работа увеличава несигурността на доходите им. За други тя е начин за увеличаване на приходите им“, отбелязва Алън Б. Крюгер, професор по икономика в Принстънския университет.

Проблемът на тази икономика на частичната заетост е в нейната асиметрия. Тя е една за разносвача с неговия велосипед, който в най-добрия случай ще получи 12-15 евро на час, въртейки педалите сред автомобили, камиони, автобуси и мръсен въздух, и друга за компютърния програмист, който взема над 150 евро и работи от кабинета на дома си.

Излиза, че новите форми на трудови отношения показват същите неравенства като старите. Защо? „Компаниите не желаят да имат работници, те не искат да управляват човешките ресурси и тази „икономика на топките“ е просто още едно затягане на гайката“, критикува Карлос Мартинес, член на конфедеративния секретариат по трудова медицина и околна среда на синдиката CC OO. „Сега съществуват фалшиви autónomos, временни, подизпълнители и подизпълнители на подизпълнителите.“

Разпада се връзката между работник и компания и много хора са обзети от натрапчивата идея да бъдат  работодатели на себе си. „Изживяваме една технологична революция и се насочваме към икономика, която ще унищожи много работни места; в нея предприемачите, а не трудещите се на заплата ще спечелят“, прогнозира Мигел Отеро-Иглесиас, главен научен изследовател в Real Instituto Elcano.

 

Пълният текст е публикуван в брой 628 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: