Нова дума

Увеличават се уволненията на хора над 50 години

6 юни 2019

Възрастта почти винаги се превръща в основен критерий, когато фирмите искат да спестят разходи за персонал и да уволняват хора, за да бъдат по-конкурентноспособни. Така беше по време на кризата, но процесът продължава. Най-засегнати са работниците служителите над 50-годишна възраст. Обикновено „предлогът“ е, че те не можели да се справят с новите технологии – нещо, което не се доказва на практика. Истината е друга: по-възрастните и по-квалифицирани трудещи се получават и по-високи заплати, съответно – по-големи вноски в задлъжнялото с 18 милиарда държавно Социално осигуряване. Компаниите искат да спестят и от двете пера.

Водещи са банките, които вече закриха 95 000 работни места. Banco Santander иска да съкрати нови 3713 души чрез масово уволнение. Caixabank планира същото за 2023 служители. Компаниите Vodafone, Cemex, Alcoa,  Vestas, La Naval обявяват масови съкращения. Dia, Nissan, Bayer и Supersol вървят по този път. Telefónica, която има печалби на стойност 10 милиарда евро, уволни 6500 души – 20% от всички работници и служители.

През февруари Социалното осигуряване прие министерска заповед, с която компаниите се задължават да изплащат вноските на засегнатите от масово уволнение хора над 55 години до навършването им на 61 или 63 години – възрастите за предсрочно пенсиониране. Фирмите протакат изпълнението на заповедта.

 

Пълният текст е публикуван в брой 628 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: