Нова дума

Наемането на жилище – по-трудно и по-скъпо

zoom Наемането на жилище – по-трудно и по-скъпо

6 юни 2019

Изглежда, че приетият през март правителствен декрет, който дава повече права на наемателите, предизвика стъписване сред част от собственици на жилища. Според генералния директор на частната Агенцията за договаряне на наемането Хосе Рамон Сурдо, много наемодатели прекратяват договорите за наемане. „Предпазливи са, тъй като не желаят да чакат пет години, преди да си възвърнат жилището.“ Нащрек са и собствениците на туристически апартаменти. Много от тях са свалили обявите си, след като общините на големите испански градове въведоха по-стриктно регулиране на този бизнес. Вероятно част от тях ще предпочитат да предоставят жилищата си на пазара за дълговременно наемане.

Декретът от 6 март беше обжалван от Partido Popular в Конституционния съд. „Собствениците изчакват да видят дали нормата отново ще се промени“, коментира търговският директор на Alquiler Seguro Давид Карабайо. Той припомня, че преди това имаше друг декрет, който просъществува само 35 дни и беше съборен през януари от Podemos.

Няма официална статистика, но агенциите за недвижими имоти твърдят, че предлагането на жилища под наем е намаляло. В същото време те забелязват поскъпване на наемите. Причината е в декрета, който определя, че увеличаването на наема не може да надхвърля годишния процент на Индекса на консуматорските цени. Затова наемодателите поставят  по-висока начална месечна цена, „средно с 50 – 10 евро“, сочи Карабайо. Мислят, че по този начин ще компенсират „загубите“ през следващите 5 години.

 

Пълният текст е публикуван в брой 628 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: