Нова дума

Престъпно присвояване на 7 млн. евро с активно българско участие

zoom Престъпно присвояване на 7 млн. евро с активно българско участие

6 юни 2019

Гражданската гвардия в Паленсия задържа четирима души и разследва още един човек. Всичките са обвинени в предполагаеми данъчни престъпления, измами, фалшифициране на документи, нарушаване правата на работниците, организирана престъпност и пране на пари. Евентуалните незаконни дейности са предимно в сектора на транспорта, но и в други сфери на територията на провинция Паленсия.

Зад две юридически лица и техните регистрирани компании стоят трима българи от едно семейство – баща, майка и син. Те са се възползвали от несигурното положение на чужденци, предимно български граждани, които искали да работят в Испания. Нуждата на сънародниците и незнанието на езика улеснили престъпната група в извършването на незаконните действия.

Гражданската гвардия вече била по следите на тези компании, но конкретният повод за проверките и арестите бил подаденото от бивш работник оплакване. Той работел известно време за едно от предприятията, като мислел, че е назначен на заплата, а в действителност бил регистриран като autónomo. След като напуснал, започнал да получава известия от Данъчната служба и от Социалното осигуряване за натрупани дългове към двете институции като autónomo. Освен задълженията от хиляди евро, той фигурирал и в банкова сметка, каквато никога не е имал.

Собствениците на предприятията задължавали работниците да станат „членове“ на „кооперацията“ и тъй като не разполагали с транспорт, били карани да вземат заеми, да закупят камиони и да ги регистрират на името на компанията, с обещанието да им ги върнат, когато напуснат. Директор на местен банков клон сътрудничел за отпускането на кредити, като парите били превеждани в сметки на разследваните компании. Камиони никога не били купени, а се наемали под наем или на лизинг.

След като вижда, че дружествата почти нямат работници на заплата, Гражданската гвардия установява факта, че всички наети се водят като autónomos. Пристъпва се към икономически и фискален анализ на компаниите. Проверени са данъчните декларации на дружествата и общо 35 разплащателни сметки. Доказано е, че е извършена измама с ДДС (IVA) на стойност над 4,5 милиона евро и други 2,6 милиона евро от Данък върху дружествата.

 

Пълният текст е публикуван в брой 628 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: