Нова дума

Испанските съдии спират изгонванията от домовете

9 май 2019

След присъдата от 26 март на Съдебния трибунал на Европейския съюз, испански съдии прекратиха разглеждането на близо 20 000 искания за изгонване от домовете им (desahucios) на хора, които по икономически причини не могат да плащат редовно ипотечните си вноски или наемите.

Върховният съд на Испания все още не се е произнесъл, но много съдилища от първа инстанция вече интерпретираха европейската съдебна доктрина в полза на потребителите и отменят тежката клауза, с която години наред се стигаше до експулсиране от жилищата за неплащане само на един месец от ипотеката.

Преди повече от две години голям брой съдилища от първа инстанция спряха процеса на изгонването в очакване на присъдата на трибунала на ЕС, тъй като Върховният съд на страната не взе категорично решение по тази клауза.

Вече има няколко случаи, когато съдии определят тази клауза като „злоупотреба на банката с доверието на клиента“ и „в името на добруването на потребителя“ анулират ипотечния договор.

Впрочем, социалистическото правителство беше постигнало парламентарното одобрение на новия закон за ипотеките, според който „експулсирането е стратегическа грешка на банките“.

 

Пълният текст е публикуван в брой 626 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: