Нова дума

Промени в техническите прегледи на колите (ITV)

zoom Промени в техническите прегледи на колите (ITV)

9 май 2019

На 17 април Европейската комисия прие нов регламент за техническите прегледи на моторни превозни средства (МПС), с който се задължават производителите да снабдяват центровете за прегледи с информация, свързана с над 70 характеристики на МПС. Специално внимание се отделя на спирачната система, светлините, електрическата и електронната системи, ходовата част, средствата за сигурност (колани, въздушна възглавница, ABS или ESP).

Задължението да се предоставя тази информация на центровете за прегледи се отнася за превозни средства, регистрирани в която и да е страна-членка на ЕС след 20 май 2018 година. Отнася се за леки и товарни автомобили, както и за камиони над 3,5 тона.

По-щателните и по-безкомпромисните прегледи ще се въведат на територията на целия съюз от 20 май 2020 година.

Дава се този срок, за да имат достатъчно време производителите да подготвят и предоставят изискваната информация.

Специално внимание се обръща на дигитализацията на центровете за ITV, която започна да се прилага през септември миналата година. Целта е да бъдат по-точни новите системи за контрол на изпусканите газове от автомобили, произведени след 2006 г. (леки коли Euro 5 и Euro 6; и тежки машини Euro VI).

Изискването на Европейската комисия съчетава сигурността на движението с опазването на околната среда и чистотата на въздуха.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: