Нова дума

С колко и на кого ще се увеличат данъците през 2020 година?

9 май 2019

На 1 май правителството на Педро Санчес изпрати до Европейската комисия в Брюксел своя „План за стабилност 2019-2022“. 

В него е предвидено вдигане на данъците с 5 милиарда и 654 милиона евро през 2020 година. Планира се през 2022 г. приходите в държавната хазна да достигнат до 40,7% от Брутния национален продукт (БНП). Това означава събирания от 26 милиарда повече, ако се запази фискалния „натиск“ от 38,9%, какъвто беше през 2018 година.

Изчислява се, че увеличаването на данъците засяга 0,5% от всички данъкоплатци и 1% от регистрираните в страната компании.

Въпреки това опозиционните Partido Popular и Ciudadanos разкритикуваха плана. Лидерът на Ciudadanos Алберт Ривера написа в своя профил в Twitter, че Санчес „скри от испанците това масивно увеличаване на данъците, за да не му потърсят сметка чрез изборните урни“. Допълни, че мярката е „противоположна на посоката, от която се нуждае нашата икономика“.

Вярно ли е обвинението, отправено срещу Педро Санчес?

Следват отговорите на този и други въпроси:

С колко PSOE ще увеличи данъците?

Правителството на социалистите се задължи да увеличи данъците с 5 милиарда и 654 милиона евро. Това е единственото увеличение, фигуриращо в представения план.

За да се избегнат недоразумения, трябва да се прави разлика между повишаването на данъците и увеличаването на тяхната събираемост. Изглежда, че именно това заблуждава някои, които говорят за увеличаване на данъците от Санчес.

Програмата за стабилност предвижда по-голям фискален натиск, измерен като приходи в хазната в процент от БНП.

Кабинетът планира фискалният натиск да се увеличи от 38,9% от БНП в края на 2018 г. на 40,7% от БНП в края на 2022 г. – разликата е 26 милиарда евро повече в държавната хазна.

Основната част от тази сума ще дойде от подобрения икономически цикъл. Това не може да се смята като повишаване на данъците. С растежа на икономиката има по-голяма дейност, повече работни места, по-големи печалби за компаниите. Това увеличава събирането, тъй като расте броят на данъкоплатците; увеличават се и облагаемите бази. По този начин фискалните приходи растат повече от БНП. За да поддържа нормален фискален натиск, правителството ще трябва да одобри данъчни намаления през периода 2019-2022 година.

 

Пълният текст е публикуван в брой 626 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: