Нова дума

Средната месечна пенсия на домашните помощнички е 521 евро

4 април 2019

Според последния доклад на Fundación Alternativas, съставен от данни на държавното Социално осигуряване, секторът на домашните помощнички е един от най-несигурните на испанския трудов пазар. Има доста „сива“ икономика, ниско заплащане и малки вноски в Социалното осигуряване. Това води и до по-ниски пенсии – средно 521 евро месечно (близо наполовина от средната пенсия в системата). В 65% от случаите пенсионираните домашни помощнички се нуждаят от добавка, за да достигнат минимална пенсия, тъй като вноските не са достатъчни за нея.

Изследвани са 616 900 души, които декларират, че работят като домашни помощнички. Данните на Националния статистически институт показват, че 410 634 домашни помощнички правят вноски в Социалното осигуряване. От съпоставката излиза, че 33,4% от работещите за чужда сметка не правят вноски и нямат съответните права. Положението се утежнява от факта, че вноските са по специален режим, според който не се плаща обезщетение при безработица. Това е и първото искане, отбелязано в доклада. Другото настояване е да се премахне „оттеглянето на работодателя“ като причина за прекратяването на трудовия договор. Според фондацията, това е „истинско безпричинно уволнение“. А специалният режим на социално осигуряване е определен като „непряка дискриминация“.

Едно от най-важните предложения в текста е Испания да ратифицира Конвенция 189 на Международната организация на труда, която настоява „да се приближат“ условията на труд и вноски на домашните помощнички до тези трудещи се, които получават заплати и вноските им са по общия режим. Ако това стане, „те ще получават полагащото им се при безработица обезщетение и ще бъдат защитени при уволнения не по тяхно желание“.

Последица от „несправедливото положение“ е ниската пенсия.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: