Нова дума

Помощи за електрическите автомобили

21 февруари 2019

На 16 февруари Съветът на министрите одобри Програмата за стимулиране на ефективната и устойчива мобилност (MOVES), за която са отпуснати 45 милиона евро. Целта е да се подпомогне придобиването на алтернативни превозни средства, инсталиране на инфраструктури за зареждане, инициативи за заеми за купуване на електрически велосипеди, както и програми за транспорт до работните места.

Организацията на собствениците на автомобилни салони – Faconauto – изрази съжаление от тази мярка поради две причини. Тя счита, че предвидената сума е малка. Освен това организацията споделя мнението на производителите, че усилията трябва да бъдат насочени към обновяването на автомобилния парк, тъй като това би намалило значително замърсяването на въздуха.

Приетият декрет предвижда помощ от максимум 5000 евро за купуването на електрически автомобил, 700 евро – за електрически мотоциклет, и 15 000 евро – за камиони и автобуси с алтернативни двигатели. С изключение на моторите към тази помощ се добавят по още 1000 евро, които ще бъдат предоставени от производителите и продавачите.

Леките коли на газ са изключени от тези помощи, но камионите и микробусите (furgones), които използват газ, могат да се възползват от тези предимствата.

За транспорта до работните места, т.нар. „заводски автобуси“, планът предвижда помощи от 200 000 евро на всяка компания, която се включи в плана.

 

Пълният текст е публикуван в брой 621 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: