Нова дума

Как засяга гражданите отхвърлянето на бюджета?

zoom Как засяга гражданите отхвърлянето на бюджета?

21 февруари 2019

След като долната камара на парламента отхвърли бюджета на социалистическото правителство за 2019 година, премиерът Педро Санчес обяви свикването на предсрочни парламентарни избори на 28 април. До сформирането на ново правителство изпълнителната власт ще разполага с ресурсите на бюджета за 2018 година.

***

На свиканата на 15 февруари пресконференция премиерът заяви, че в своята кратка дейност (по-малко от 9 месеца) кабинетът е работил за „нови хоризонти“ пред всички жители на страната в три основни направления: съответстващо на опазването на околната среда укрепване на икономическия растеж и създаването на достойни работни места; възстановяването на социалната държава за по-справедливо преразпределение на плодовете на растежа; и укрепване на демократичните институции.

Педро Санчес припомни трудната законодателна активност на правителството, което разполагаше с 84 депутата в 350-членния парламент. Въпреки краткия период и съпротивата на десните избраници, парламентът е приел 13 закона и 25 кралски указа. (Указите или декретите произхождат от изпълнителната власт в случаите на извънредна и неотложна необходимост; тъй като не разполагаше с необходимото мнозинство, кабинетът беше принуден да използва тази форма.)

Новото положение няма да повлияе на следните вече въведени с кралски декрети мерки, които не бяха включени в отхвърления бюджет:

- увеличаването на минималната работна заплата с 22% – на 900 евро месечно (14 плащания), следвайки целите, заложени в Европейската социална харта;

- осъвременяването на пенсиите с 1,6% за всички и с 3% за най-ниските;

- повишаването средно с 2,5% на заплатите на публичните служители;

- приетата сума от 2 милиарда евро за амбициозния план, целящ приобщаването на младите хора към пазара на труда.

И още:

Остават по-високите максимални бази и увеличаването на вноските в Социалното осигуряване на повече от трите милиона autónomos. Мярката не зависи от бюджета и влезе в сила на 1 януари. Срещу това увеличение самонаетите получават по-големи права при преустановяване на дейността, болнични, пенсиониране.

Планът на кабинета за достойно работно място, с който бяха трансформиране в безсрочни 61 445 временни трудови договори също ще продължи да се изпълнява.

Ще действа и приетият Закон за ипотеките, прехвърлящ върху банките част от разходите при сключването на заем...

 

Пълният текст е публикуван в брой 621 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: