Нова дума

Разкрити хиляди фалшиви autónomos

21 февруари 2019

Една от целите на Трудовата инспекция е да се разкрият т.нар. „фалшиви autónomos“, т.е., трудещи се, които правят за собствена сметка вноски в Социалното осигуряване, а трябва да бъдат наемни работници и предприятието да поема голямата част от социалното осигуряване.

Постоянни са оплакванията в трудовите инспекции от доставчици по домовете на компаниите Glovo и Deliveroo, но напоследък се забелязва същата незаконна практика в кланиците, където формата е „кооперативи от autónomos“, вместо специалисти с постоянен трудов договор.

Току-що беше съобщено, че през 2018 г. в сектора на месопреработването са засечени 11 978 „фалшиви autónomos“. Общата цифра за страната на разкритите случаи е 18 851 души – 10 пъти повече в сравнение с предната година. Компаниите, за които са работили, били принудени да ги регистрират по общия режим в Социалното осигуряване и да им изплатят сумите от ненаправените вноски.

Имало съпротива от страна на предприятията в кланиците – веднага уволнявали тези хора. За да избегне подобна ситуация, правителството промени закона: при откриването на „фалшиви autónomos“, компанията или трябва да ги назначи на постоянен договор за определен срок, или да плати глоба между 3126 евро и 10 000 евро.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: