Нова дума

Български роби на портокалите

zoom Български роби на портокалите

21 февруари 2019

„В зала 25 на Съдебната палата във Валенсия четирима ниски мъже с черни коси и тъмна кожа слушат с наведени глави българския преводач, който обяснява на съда историята на една от 33-те предполагаеми жертви. Обвиняемите са неподвижни и не говорят помежду си. Те са в досъдебно задържане от 21 октомври 2016 г. и могат да получат присъда от 291 години затвор. Рамис Рахимов Шукриев, на 44 години, известен като Рамадан, и тримата му сина, на възраст между 20 и 30 години, са обвинени, че на практика са третирали като роби и експлоатирали в испанските полета с портокалови дървета и картофи свои сънародници, пристигнали от северозападната част на България – вторият най-беден регион в Европейския съюз.“

Така започва репортажът, публикуван на 17 февруари в „Ел паис“. Най-авторитетният испански всекидневник споделя подробностите под горното заглавие.

Прокуратурата обвинява подсъдимите в 33 нарушения за трафик на хора и 30 нарушения на правата на трудещите се. Братът на Рахимов е петият обвиняем. За него се иска присъда от 18 години затвор. Предполага се, че процесът ще приключи в края на този месец.

Първите адвокати след арестуването им – Хосе Мария Веласкес и Цветелина Петрова, –  твърдят, че бившите им клиенти, които нямат криминално досие, не разбирали защо им е наложено досъдебното задържане и смятали, че в най-добрия случай ги очаквали две години в затвора. Адвокатите казват, че обвиняемите нямат профил на мафиоти, а по-скоро на „фермери“ (семейството им притежава голяма ферма в България), въпреки бруталния им вид и форми на поведение.

Гражданската гвардия, Прокуратурата и магистратът от Суека (провинция Валенсия, 30 000 жители) твърдят, че наетите работници били измамени. В България им се предлагало заплащане, което след това не получавали – когато имали късмета да получат някакви пари, били много по-малко от обещаните. А обвиняемите са взели поне 69 569 евро от работодателите, които са ги наели. Няколко работници свидетелстваха, че са били бити, когато са се оплаквали. Всички казват, че бригадирите, които сега седят на подсъдимата скамейка, са прибрали техните български и испански документи – това е елемент от престъплението трафик на хора.

Според източници от Гражданската гвардия и съда, предполагаемите жертви не са били наясно, че са подложени на тежки жизнени условия. Причината е, че колкото и ужасни да са описаните в дебелото дело картини, тяхното положение в България не било много по-различно: ратаите и предполагаемите им експлоататори са от циганския етнос.

 

Пълният текст е публикуван в брой 621 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: