Нова дума

FITUR 2019: Витрината на световния туризъм

zoom FITUR 2019: Витрината на световния туризъм

7 февруари 2019

От 23 до 27 януари в мадридския панаирен комплекс IFEMA се проведе 39-о издание на Международното туристическо изложение FITUR 2019. То беше посетено от 253 000 души, от които 142 642 бяха професионалисти. В него участваха 10 487 компании от 165 страни, представени в общо 886 щанда. Имаше над 700 държавни и правителствени дейци от 62 страни, а акредитираните журналисти бяха 7500 от 68 държави. Изложбената площ надхвърли 67 495 кв.м в 9 павилиона. Доминиканската република с логото „Има всичко“ беше поканената като основен съдружник на изложението.

С 6% по-мащабно беше представянето на Испания, на всичките автономни области и провинции, както и над 800 градове и селища – не напразно миналата година страната беше посетена от близо 83 милиона чуждестранни туристи, а туризмът формира 13% от Брутния вътрешен продукт – рекордните 142 милиарда евро през 2018 година.

Общите цифри и увеличеното с 11% в сравнение с миналата година на международното участие, утвърждават FITUR като водеща бизнес среща на хората, заети в тази непрестанно развиваща се индустрия (през 2018 г. 1,4 милиарда души в света са били на туристически посещения – 6% повече в сравнение с предната година), редом с изложенията в Берлин и Лондон.

FITUR 2019 донесе на испанската столица около 325 милиона директни приходи – от транспорт, хотели, ресторанти и други услуги.

***

С тези мащаби е невъзможно да се опише всичко видяно на мадридската туристическа витрина, но има неща, които би трябвало да се посочат, тъй като не са малко българите у нас, в Испания и в други страни, които пряко или косвено са свързани с тази индустрия – една от непрестанно развиващата се в световен мащаб.

Имаше голяма платформа FITUR Next, където се представяха вижданията за туристическите модели през следващите три години. Оказва се, например, че музикалният туризъм – музикалните фестивали, музика на улицата или концерти на живо, – привлича все повече привърженици. Друга новост е свързването на туристическата индустрия с киното: показване на национална филмова продукция, развеждане из места, където са заснети емблематични филми, родни места на известни актьори и т.н. Разбира се, бяха рекламирани и 20-те най-интересни художествени изложби, които могат да се видят в Европа през тази година. Не на последно място беше представянето на устойчивия, съобразен с опазването на околната среда, туризъм: имаше художествена инсталация на Хорхе Пенедес, направена от 500 килограма рециклирана пластмаса.

Специално място беше отредено на здравния туризъм. Изчислено е, че през следващите 10 години тази дейност, която обслужва 3-4% от населението на планетата, ще се увеличи с 25 процента. Испания заема 11-о място в света в здравния туризъм, който носи на страната 500 милиона долара годишно.

 

Пълният текст е публикуван в брой 620 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: