Нова дума

„Черната дупка“ на социалните помощи

7 февруари 2019

Оказва се, че една трета от хората, които имат право на социални помощи, не ги получават, защото не знаят за тях или не могат да се справят с необходимите документи. Това е проблем не само в Испания, но и в другите страни. Изчислява се, че в ЕС между 30% и 40% от хората с право на такива помощи не ги получават.

В Испания т.нар. „минимален доход“ (renta mínima) се дава от автономните области. През 2017 г. 313 000 души имаха право на тази помощ, но не я получаваха. Основните причини: не знаят за съществуването й, не могат да попълнят съответните формуляри, нямат постоянен адрес и… страх/срам да не бъдат заклеймени като бедни. За да преодолее изискването за постоянен адрес, кметството на Барселона реши да регистрира хората без жилище: 2500 души през 2016 година, 4700 през 2017 г. и 6500 през 2018 година.

Специалистите сочат и друго препятствие: увеличават се исканията всичко да става чрез интернет, но хората, които имат най-големи нужди, не могат да се справят с това.

По принцип, с изключение на Еускади, Навара и Астурияс, най-бедните трудно получават тази социална подкрепа. В Мадридска автономна област, например, я получава само един от всеки девет души в положение на крайна бедност. Данните са на НПО Save the Children. Те сочат още, че най-бедните ученици (20% от учащите се в гимназиите) получават най-малко стипендии. „Който има повече средства, повече контакти и по-обширна информация, има по-голям достъп до помощите.“

Професорът по социална дейност в университета на Барселона Мануел Агилар сочи: „В Испания има социални помощи/права, за които всеки знае – пенсиите и обезщетенията при безработица са сред тях.

 

Пълният текст е публикуван в брой 620 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: