Нова дума

Кой какво печели или губи през новата година?

zoom Кой какво печели или губи през новата година?

10 януари 2019

Увеличаването на минималната работна заплата с 22,3%, за да стане 900 евро месечно (14 плащания годишно), засяга близо 5 милиона души. Увеличават се и заплатите на държавните служители с 2,25%.

Най-облагодетелствани са всичките 10,3 милиона пенсионери. Тези, които получават осигурителни пенсии (9,7 милиона), ще получат увеличение с 1,6%, докато минималните и независещите от вноски пенсии ще нараснат с 3%. Размерът на минималната пенсия за пенсионер на 65 години със съпруг/а на негова издръжка става 835,8 евро месечно, а максималната пенсия – 2,659.4 евро. През април всички пенсионери ще получат компенсаторно на инфлацията допълнение в размер на 0,1%.

Дълговременните безработни също могат да си отдъхнат: ще продължи да им се изплаща извънредна помощ, докато се изработи нов модел за подпомагане на безработните.

Миналото лято работодатели и синдикати подписаха споразумение за отрасловите трудови договори, според които заплатите в частния сектор би трябвало да се увеличат с 2%, плюс 1% в зависимост от печалбите. Но споразумението не е задължително и затова всяка компания ще решава как и колко да вдига заплатите през тази година. Това се отнася за голямата част от трудещите се.

Самонаетите ще трябва да бръкнат в джоба си. Минималната база за вноски в Социалното осигуряване (върху нея правят вноски двама от всеки трима autónomos) се увеличава с 1,25% от 1 януари 2019 г. и става 944,35 евро месечно, а размерът на вноската ще бъде 30%. Това означава, че autónomos трябва да плащат 5.36 евро повече на месец (64 евро годишно), но в замяна получават по-голяма социална защита при общи непредвидени обстоятелства, временна нетрудоспособност, професионални злополуки и професионални заболявания, обезщетение за безработица (paro) от 12 до 24 месеца при преустановяване на дейността,  обучение и др. Вместо досегашните 50 евро, „плоската тарифа“ става 60 евро.

Цените на обществения транспорт (автобуси и метро) не се променят съществено. В Мадрид, Барселона и Валенсия остават същите. В Мадрид се увеличат тарифите на такситата с между 10 и 20 евроцента: началната такса в работен ден става 2,50 евро, а през нощта и в почивни дни – 3,10 евро; за всеки изминат километър се плаща по 1,10 евро. В Барселона тарифите на такситата се увеличават с 2,6%, както и през миналата година.

За четвърта последователна година Renfe замразява цените на билетите на влаковете на близки разстояния (Cercanías), но се увеличава с 3,5% билетът за отиване и връщане на влаковете на средни разстояния (regionales) и с 7% билетите на Avant (регионалните, които се движат по релсите на AVE). Засега цените на билетите за AVE и влаковете на дълги разстояния не се увеличават, но могат да се променят по-нататък през годината. Замразяват се и летищните такси.

Шофьорите са най-лошо засегнати. В допълнение към повишените цени на горивата, дължащи се на укрепването на долара спрямо еврото, на 1 януари влезе в сила отмяната на автономната ставка на специалния данък върху горивата.

 

Пълният текст е публикуван в брой 618 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: