Нова дума

Разведените, но с нов партньор, нямат право на семейното жилище

1 декември 2018

Миналата седмица Върховният съд постанови, че разведени родители – баща или майка – нямат право да живеят в семейното жилище, обща собственост, заедно с децата, ако имат нов, траен партньор.

При такова положение родителят, независимо дали е мъжът или жената, губи правото да ползва дома с новия си партньор и трябва да го напусне.

В присъдата е написано: „Появата на трето лице променя предишното предназначение на дома, тъй като той се употребява за друго, различно семейство“.

Присъдата е предизвикана от случай във Валядолид. Разведена жена остава с децата в семейното жилище. След време с нея започва да живее друг мъж. Бившият съпруг подава оплакване.

Съдиите считат, че „децата не могат напълно да се откъснат от своите действителни родители; спекулативно е да с твърди, че новият партньор е в техен интерес“. „Така, както са взели решение да прекъснат брака си, по същия начин сега трябва да защитят интереса на децата си по отношение на жилището.“ Съдът сочи, че има и други икономически решения на проблема – например новият партньор на майката да изкупи частта, която по закон принадлежи на човека, който вече не живее в дома.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: