Нова дума

Всичко за ограниченията за движение в центъра на Мадрид

zoom Всичко за ограниченията за движение в центъра на Мадрид

15 ноември 2018

От 30 ноември в централната част на Мадрид влизат в сила ограничения за автомобилите на нерезиденти. Тя е обособена под името Madrid Centro и е обозначена със специални знаци.

Madrid Central е на площ от 472 хектара, които се намират вътре в периметъра, оформен от следните булеварди, улици и площади: Alberto Aguilera, Glorieta de San Bernardo, Glorieta de Bilbao, Sagasta, Plaza de Alonso Martínez, Génova, Plaza de Colón, Paseo de Recoletos, Plaza de Cibeles, Paseo del Prado, Plaza de Cánovas del Castillo, Paseo del Prado, Plaza del Emperador Carlos V, Ronda de Atocha, Ronda de Valencia, Glorieta de Embajadores, Ronda de Toledo, Glorieta de la Puerta de Toledo, Ronda de Segovia, Cuesta de la Vega, Calle Mayor, Calle Bailén, Plaza de España (по продължението на Cuesta de San Vicente), Calle Princesa и Calle Serrano Jover.

Има много въпроси, свързани с ограниченията на движението в зоните с ниски емисии на газове в големия град. Предлагаме отговорите на част от тях: 

 

Ще дойда за няколко дни в Мадрид; ще бъда в хотел с гараж. Мога ли да се движа из града с автомобила си без екологичен стикер?

Всеки хотел разполага с 10 разрешения месечно за еднодневно движение на колите на гостите из центъра на града. Превозните средства, класифицирани като „A“, т.е. тези, които нямат етикети (това са леките автомобили и малки фургонети, регистрирани преди януари 2000 г. - ако са бензинови, и преди януари 2006 г. - ако са дизелови) ще могат да ползват тези разрешителни до 31 декември 2019 година.

• Имам кола с етикет „B“. Мога ли да го паркирам в моя квартал? Ще мога ли да се движа в моя район? Ще мога ли да вляза в центъра?

Зоната „Мадрид Център“ заема почти целия център на града. Вашият квартал очевидно не е в тази зона, така че ограниченията не ви засягат. С вашия етикет „B“ можете да се придвижите до най-близкия обществен паркинг. От януари 2019 г. по целия център ще бъдат разположени екрани, които ще информират за най-близките паркинги и свободните места в тях.

• Ако искам да отида в центъра и да паркирам в определен обществен паркинг, но в него няма свободни места, ще ме глобят ли?

Ако превозното средство е с екологичен етикет „B“ или „C“, можете да се придвижвате до обществен паркинг. Системата от екрани, която ще бъде въведена през януари, ще ви информира за най-близкия паркинг и за свободните места. Щом влезете в района, камерите ще идентифицират регистрационния ви номер и ще предадат данните на паркинга, в който сте влезли, макар да не е този, който искате. Системата ще бъде автоматична и в пробен срок до края на февруари. Дотогава няма да има глоби, а само информиращи писма.

• Хората, които имат търговски обект в „Мадрид Център“, но автомобилите им са с етикети „B“ или „C“, могат ли да ползват частен паркинг, или общината ще им осигури публичен?

Има няколко варианта. Собствениците на частен гараж в тази зона ще имат право на достъп до „Мадрид Център“ с един автомобил, но трябва да докажат, че мястото е тяхна собственост. Те ще могат да искат разрешение за достъп до гаража и на друго превозно средство, като подменят регистрационната плака за един ден.

Ако мястото в гаража е под наем, собственикът на мястото трябва да регистрира номера на автомобила, който го заема.

Хората, които имат постоянно място в който и да е гараж в „Мадрид Център“, или абонамент, издаден от общинското транспортно предприятие (EMT), също ще могат да паркират. След 2020 г. няма да се разрешава на автомобили без екологичен стикер да ползват тази опция.

Притежателите на търговски обекти ще разполагат с 10 конкретни разрешения за паркиране месечно. Разрешенията се формализират чрез професионалните асоциации на собствениците на магазини, ресторанти, хотели, намиращи се в тази зона. За тази цел трябва да се отиде в специализирания офис (Oficina Especializada de Atención a la Ciudadanía de Madrid Central), който е на адрес: calle de Bustamante, 16.

По принцип автомобилите с етикет „B“ или „C“ трябва да се паркират в гараж. Ако стикерът е „ECO“ или „CERO“ могат да се движат свободно из целия център. Автомобилите с етикет„CERO“ могат да паркират без ограничения в специалните зони на   Servicio de Estacionamiento Regulado (SER).

• Мога ли да се движа свободно по улиците, които очертават периметъра на „Мадрид Център“?

Да, свободното движение на превозни средства е разрешено по всички улици, които съставят периметъра, който очертава района, т.е., които са извън „Мадрид Център“. Но има изключения, които ще бъдат обозначени.

• Ще продължим ли да паркираме в наети места в гараж, намиращ се в центъра?

Да. Гаражите в „Мадрид Център“ трябва да изпратят информация на ctrlaccesosaparc@madrid.es за регистрационните номера на автомобилите с постоянни места. В своя отговор през периода на изпробване на системата – януари и февруари 2019 г. – общината ще предостави потребителско име и парола, с които може да се работи временно. След този период ще се утвърдят постоянните изисквания за документи, с които да се издаде разрешение за паркиране.

• Може ли да се движи из ограничителната зона автомобил на човек, който живее в „Мадрид Център“?

До 2024 г. автомобилите на хора с жилищна регистрация в центъра (personas empadronadas

en Madrid Central) ще могат свободно да се движат в тази зона. Тези автомобили могат да паркират в обозначената регулирана паркингова зона (Servicio de Estacionamiento Regulado, SER) в квартала, както и в зелената зона на SER извън квартала на живеене, но след предварително плащане.

Изглежда, че живеещите в тези квартали (los empadronados en el distrito de Centro) не трябва да представят специална документация, тъй като автомобилите им автоматично ще бъдат регистрирани с разрешение за движение и паркиране. Все още не е ясно дали ще продължат да плащат годишната такса за паркиране.

Ако сменят автомобила преди 2024 година, новата кола трябва да бъде с екологичен стикер.   

• Самонает (autónomo), който извършва конкретна услуга в центъра, може ли да влиза в тази зона?

Ако превозното средство на самонаетия, например фургонета, е без екологичен стикер, трябва да се регистрира електронно в общината – madrid.es, както и да представи документи, доказващи, че се нуждае за работата си от това МПС. След като получи разрешението, той може да влиза в ограничителната зона от 7 до 13 часа и да остане в нея, докато си свърши работата. Но тъй като става дума за „леко промишлено превозно средство“ (vehículo industrial ligero) без екологичен етикет, нормата е валидна до 31 декември 2019 година. След тази дата не може да се влиза в ограничителната зона без екологичен стикер.

• Какви са глобите?

Глобата за влизане в „Мадрид Център“ без разрешение е 90 евро или 45 евро, ако се плати в продължение на 20 дни.

Все още кметството не е решило от кога ще започне глобяването. От 30 ноември до 9 януари достъпът до този район ще бъде наблюдаван от полицията. След тази дата ще бъде пусната в пробна експлоатация телематичната система за сканиране на регистрационните номера. През първите два месеца – до началото на март – няма да се налагат глоби, а само ще се изпращат предупредителни писма. Ако всичко се движи според планираното, след тази дата ще почнат да се глобяват нарушителите.

• Къде се купуват стикерите?

В която и да е пощенската станция. Дават се веднага. Струват 5 евро. Трябва да се представят оригиналното разрешение за движение на автомобила и личната карта.

На страницата на Генералната дирекция по движението DGT има специална графа. Когато се въведе в нея регистрационният номер на автомобила, излиза информация какъв екологичен стикер е необходим за тази кола.

***

Няколко асоциации на потребители на автомобили представиха във Върховния съд на Мадрид възражения, свързани с отделни параграфи от Наредба за общинската мобилност, приета от кметството.

Според тях осем мерки противоречат на Закона за движение в Испания. Например, DGT не задължава водачите да залепят на видно място екологичния етикет, а наредбата го изисква. Наредбата дава право да се вдигат паркирани автомобили, когато замърсяването на въздуха е много високо, но в Закона за движение няма такава норма. Има и други противоречия.

Вероятно след двумесечния пробен срок някои от нормите в общинската наредба ще бъдат променени. Но основната идея – да се намали замърсяването на въздуха в испанската столица, – ще остане.

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: