Нова дума

Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация

zoom Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация

1 ноември 2018

Бившият лидер на Каталуня Карлес Пучдемон създаде нова политическа формация с надежда да остане фактор в сепаратисткото движение, макар да се намира извън Испания, където би бил арестуван по обвинения в предизвикване на размирици. Той се включи в учредителния конгрес на „Национален призив за републиката“ в североизточния испански град Манреса чрез видеовръзка.

Пучдемон се обърна към множеството от Белгия, където живее, откакто преди година избяга от Испания след незаконната и претърпяла провал декларация на независимост на каталунския парламент. Той и останалите организатори предпочитат да определят новата формация като движение, а не политическа партия. Правилата на организацията ще позволяват на членовете й да участват и в политически партии.

Преди една година Карлес Пучдемон заплаши да наруши единството на Испания, обявявайки независимост на автономната област Каталуния. Сега бившият регионален премиер ще се опита да обедини всички сепаратисти, за да постигне мечтата си за независима Каталуния, коментира Франс прес.

Само една от трите сепаратистки каталунски партии обаче подкрепи новото движение. Каталунските сепаратисти отбелязаха първата годишнина от претърпялата поражения декларация за независимост с протести и се зарекоха да продължат усилията за отделяне от Испания, посочва "Ройтерс".

Няма нищо случайно нито в датата, нито в мястото. Манреса се намира на едва 6 километра от затвора Ледонерс, където сепаратистки лидери очакват да бъдат съдени заради бунта си. А датата 27 октомври е точно една година, след като каталунският премиер противоконституционно обяви независима република Каталуния. В отговор на неговите действия централното правителство, тогава начело с консерватора Мариано Рахой, отмени автономията на този богат регион със 7,5 милиона жители и уволни правителството на Пучдемон.

Новата формация на Пучдемон е подкрепяна от сегашния лидер на Каталуния Ким Тора и според инициаторите й вече има 50 000 симпатизанти.

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: