Нова дума

До 5 години затвор за българина, крал по 2 коли на седмица в Мадрид

zoom До 5 години затвор за българина, крал по 2 коли на седмица в Мадрид

1 ноември 2018

С лишаване от свобода до 5 години може да бъде наказан българинът, откраднал десетки луксозни коли в Мадрид, който бе задържан от Гражданската гвардия в края на октомври. Разследването е започнало, след като било установено, че по улиците на испанската столица се движи автомобил с дипломатически регистрационни номера на посолството на Полша в Испания, за които се предполагало, че са фалшиви. Проверка показала, че оригиналното превозно средство със същия номер се намира в Полша и най-вероятно става дума за кражба. Затова органите на реда започнали да следят колата в Мадрид и установили, че тя се използва за кражби на други автомобили.

Така се родила операция DIPLO, в рамките на която нашенецът бил арестуван. При претърсване в дома му са намерени също дипломатически номера от посолствата на Румъния и Йордания, повече от 20 „девствени“ ключа за коли, както и към 15 табели с фалшиви номера от Испания и други европейски държави, електронни устройства за запалване на автомобили и многобройни помощни средства за манипулиране на номерата на рамата. Според Гражданската гвардия, голяма част от тези устройства са технология от последно поколение, която е много скъпа, и е достъпна само за професионалисти от сектора.

Установено е, че българинът получавал „поръчки“ за определени модели автомобили от криминални организации и обикалял мадридските улици, за да открие исканите МПС-та. В колата с дипломатическите номера имал всичко необходимо, за да може да осъществи кражбите, като отключването му отнемало не повече от 20 секунди.

 

Пълният текст е публикуван в брой 614 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: