Нова дума

Най-евтините и най-скъпите супермаркети

4 октомври 2018

Организацията на консуматорите и потребителите (OCU) публикува данни за най-евтините  най-скъпите супермаркети в Испания. При покупките в едните и другите годишната разлика достига до 3000 евро.

За поредна година най-евтино се пазарува в Андалусия. Отново супермаркет „Дани“ в Гранада е най-икономичният в страната. Този път има конкурент: веригата „Супер Кармела“ в Херес де ла Фронтера.

На другия полюс продължава да бъде „Санчес Ромеро“ в Мадрид. Той е най-скъпият супермаркет в Испания.

OCU подчертава, че разликата между най-евтиния и най-скъпия магазин в един и същ град достига до 947 евро годишно. В Мадрид „разстоянието“ между двата полюса на цените („Санчес Ромеро“ на „Кастеляна“ или „Артуро Сория“ и „Алкампо“ в търговския център „Рио Пласа“) е 3000 евро на година. В Барселона разликата между двете опции е 1547 евро на година.

В годишния доклад на OCU е посочено, че са проучени цените на 173 305 продукта от 1176 супермаркета в 64 града. През 2018 г. едно домакинство харчи в тези магазини средно по 4986 евро годишно. Сумата е с 2,3% по-голяма от тази през 2017 година, но все още е далеч от нивата, достигнати в периода преди кризата.

 

Пълният текст е публикуван в брой 612 на "Нова дума".

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: