Нова дума

Мадрид: Ограничения на движението поради замърсяване на въздуха

zoom Мадрид: Ограничения на движението поради замърсяване на въздуха

4 октомври 2018

Миналата седмица кметството на Мадрид взе решение за ограничаване на движението на МПС в целия град поради увеличеното замърсяване на въздуха. Ограничението ще се прилага в дните, когато Генералната дирекция по движението (DGT) представи на общината своите измервания и степента на замърсяването е над допустимата.

На практика 4 от всеки 10 автомобила няма да имат право да се движат из града в тези дни. Най-засегнати ще бъдат автомобилите без стикер – бензиновите, произведени преди 2000 г. и дизеловите от преди 2006 година. Следват автомобилите с етикет „В“ – бензиновите, произведени преди 2006 г. и дизеловите от преди 2014 година.

Една от новостите е ограничаване на движението в кварталите отвъд радиуса на M-30. Ограничаването ще става на основа на стикерите, а не на регистрационния номер, както е досега. Моторите и мотопедите също ще бъдат подлагани на ограничение.

Предупрежденията ще бъдат активирани, когато праговете на NO2 (азотен диоксид) бъдат превишени при отчитането в 3 градски измерителни станции, както и в 2 квартални. Новият протокол на отдела за околната среда и движението към общината установява три нива на замърсяване и 5 сценария за мерки на противодействие.

 

Пълният текст е публикуван в брой 612 на "Нова дума".

 

 

Сподели в:  facebook twitter google+
Коментирай

Коментари: